do wredna , esia i innych mądrych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 28 kwie 2014, 15:00

art 106 ust 3 mowi iż przzyznajemy pomoc od miesiąca , nie od dnia złożenia wniosku . czytam właśnie komentarz niteckiego bardzo fajny .
ewap6913

Napisano: 28 kwie 2014, 15:03

Przyznał bym za cały kwiecień bo to zgodne z 106 ust 3.

Niemniej nie ulega wątpliwości, ze osoba nabyła prawo dopiero w dniu uzyskania orzeczenia, jednak z powodu 14 złotych (czy ile tam wyjdzie za te kilka dni) afery robić nie będę i w razie czego zwrócę, jeżeli kontrola się upomni.
BadAss

Napisano: 28 kwie 2014, 15:16

BadAss, przeczytaj dalej ten art.106 ust.3: "W przypadku gdy uprawnienie do świadczenia nie obejmuje pełnego miesiąca, świadczenie przyznaje się za niepełny miesiąc...". I tu jest pies pogrzebany. Jak widzisz, ustawodawca dopuszcza jednak sytuację, że w niektórych przypadkach MUSISZ przyznać świadczenie za niepełny miesiąc. I przypadek opisywany przez autorkę tego postu jest właśnie taki. Pozdrawiam.
Esia

Napisano: 28 kwie 2014, 15:27

Oczywiście ze tak ... tylko w tym miejscu trzeba rozgraniczyć dwie kwestie . uprawnienia do zasiłku posiadał od 26 lutego 2014 r!!!!!!
ewap6913

Napisano: 28 kwie 2014, 17:00

zdecydowanie od 01 kwietnia, facet nie jest winny że komisja zebrała się 11.04. skoro wniosek na komisje złożył w lutym, świadczenie przysługuje mu od miesiąca złożenia wniosku czyli od kwietnia. Przysługiwało bu mu od 11.01. tylko wówczas gdyby komisja orzekała że niepełnosprawność ( stopień ) istnieje od tego dnia . Jeżeli uważasz , że jest inaczej to co byś zrobiła gdyby facet złożył ci wniosek np. 28.02 i dołączył potwierdzenie że złożył wniosek na Komisję. W mojej ocenie nie mogła być mu dać odmowy, ponieważ zgodnie z KPA, musiała być zawiesić postępowanie do czasu rozpatrzenia zagadnienia wstępnego przez Komisję i wówczas należało by mu przyznać od 26.02 . Z uwagi, iż czekał aż będzie miał orzeczenia i wówczas zgłosił się do OPS przysługuje mu od miesiąca złożenia wniosku czyli od 01.04
123

Napisano: 29 kwie 2014, 7:51

W takich przypadkach przyznaję od 1 kwietnia.
wwz

Napisano: 29 kwie 2014, 9:13

do 123 Bardzo mnie to cieszy , ze podzielasz moją opinię !!! A czy mogę cie zapytac jeszcze o pogląd w nastepującej zprawie : pan pobierał zasiłek stały orzeczenie wydane do 30 kwietnia 2014 r teraz przyniosł nowe orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności . niepełnosprawnośc datuje sie od 5 marca 2014 r oczywiście złożył odwołanie , ale co my mamy zrobić w tej sprawie nienależnie pobrane za marzec , kwiecień wstrzymałyśmy ....
ewap6913

Napisano: 29 kwie 2014, 10:10

od 5 marca istnieje niepełnosprawność czy lekki stopień niepełnosprawności - to ważne. W przypadku gdy stopień zadzwoniła bym do PCPR i wyjaśniła podając im wcześniejsze orzeczenie i co była powodem że uznali, że facet ma lekki stopień od 5 marca .
~`123

Napisano: 29 kwie 2014, 10:53

niepełnosprawność datuje sie od 5 marca , dzwonilismy i powiedzieli ze nowe zmienia stare i nowe jest aktualne i tyle w tej sprawie, zostało złożone odwołanie.
ewap6913

Napisano: 29 kwie 2014, 11:37

pomocy co mam zrobić
ewap6913

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x