do wredna , esia i innych mądrych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 29 kwie 2014, 11:43

Mam wrażenie, że niektórym z Was zasiłek stały pomylił się z zasiłkiem pielęgnacyjnym z ustawy o ŚR, który możemy przyznać za okres od złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności...
Esia

Napisano: 29 kwie 2014, 12:37

Ewap -chyba czekać, ale czy może zawiesić czy wstrzymać...h.mmm.....tu bym zapytal radcy.
No ale nawet gdyby podtrzymali to nie możecie tego nazwać nienależnie pobranym ( patrz: art 6 pkt 16 )
migdał

Napisano: 29 kwie 2014, 12:50

esiu nie mylę zas stałego z zasiłkiem pielęgnacyjnym mimo tego iż jestem w pokoju z pania od św rodzinnych
ewa6913

Napisano: 29 kwie 2014, 13:03

do ewap - ja bym czekała, co wynikanie z odwołania , wg. mnie przyznaliście i wypłaciliście zgodnie z poprzednim orzeczeniem . Ja bym udała, że nie widziałam aktualnego orzeczenia .

do Esia:
Ja również nie mylę z zasiłkiem pielęgnacyjnym, jedynie ze zrozumieniem czytam ustawę o pomocy społecznej.
~123

Napisano: 29 kwie 2014, 14:20

dzięki 123 !!!!!!!!!!!!!
ewap6913

Napisano: 29 kwie 2014, 14:21

...
Gość

Napisano: 30 kwie 2014, 8:13

~123 pisze:Ja bym udała, że nie widziałam aktualnego orzeczenia .
Udała bym?

Udała bym?

UDAŁA BYM?

To mówi pracownik instytucji państwowej?

Właśnie dla tego najwyższa pora zmienić ustawę i przewietrzyć środowisko.
BadAss

Napisano: 30 kwie 2014, 9:29

BadAss - mam pytanie , a dlaczego chcesz skrzywdzić podopiecznego , tylko dlatego że Komisja orzekająca raz orzeka tak a drugim razem inaczej. skoro w pierwszym orzeczeniu uznali, iż osoba ma umiarkowany stopień a później orzekli, że w tym czasie ma lekki stopień . To jest działanie na korzyść podopiecznego a nie kombinowanie, on nabył uprawnienia do zasiłku na mocy starego orzeczenia.
~123

Napisano: 30 kwie 2014, 9:46

Komunikat błędu przy cofaniu decyzji w Pomoscie: Nie można cofnąć zatwierdzenia decyzji nr.............. ze względu na powstanie dublujących się decyzji dotyczących pobytu tej samej osoby w domu pomocy społecznej. Co zrobić?
gaba11

Napisano: 30 kwie 2014, 11:17

ewap6913 pisze:do 123 Bardzo mnie to cieszy , ze podzielasz moją opinię !!! A czy mogę cie zapytac jeszcze o pogląd w nastepującej zprawie : pan pobierał zasiłek stały orzeczenie wydane do 30 kwietnia 2014 r teraz przyniosł nowe orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności . niepełnosprawnośc datuje sie od 5 marca 2014 r oczywiście złożył odwołanie , ale co my mamy zrobić w tej sprawie nienależnie pobrane za marzec , kwiecień wstrzymałyśmy ....
Zespół orzekający popełnił błąd, nie można orzekać stopnia niepełnosprawności na te same okresy.
Zwłaszcza, że jak piszesz nie zostało zmienione poprzednie orzeczenie a zostało wydane nowe na podstawie nowego wniosku.
Należy wypłacić zasiłek stały za kwiecień bo osoba posiada ważne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.
herbi

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x