Dochód a przesłanki do przyznania - Stypendia

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 09 wrz 2016, 12:21

xyz@ pisze:bo niskie dochody nie wynikają tu z "braku umiejętności wypełnienia funkcji opiekuńczo- wychowawczych" jak piszesz, ani z trudnej sytuacji tylko z kombinatorstwa
dla zachowania pozorów trudno w tej rodzinie nawet dopilnować,żeby zachodziła przesłanka pt. "bezrobocie"

a prawda jest taka,że w rodzinie, gdzie mąż pracuje za najniższą krajową i jest 2 chorych dzieci z zasiłkiem pielęgnacyjnym i dodatkiem z tytułu rehabilitacji dochód wynosi 512,17 zł, a od listopada jak wzrosną zasiłki wylatują z progu

niskie dochody wynikają tu z "braku umiejętności wypełnienia funkcji opiekuńczo- wychowawczych" - to nie jest moje zdanie to jest zdanie osoby prowadzącej szkolenie
w ustawie jest napisane (...) pomoc materialna przysługuje uczniom w celu zmniejszenia różnic ........wynikających z trudnej sytuacji materialnej ucznia .......
pojęcie opisujące ocenę sytuacji materialnej osoby fizycznej (...)Dla osób fizycznych oznacza wysokość uzyskiwanych dochodów (...)
dziecko jest uczniem, kryterium nie przekracza, ja stypendium przyznaję ...
gość 35

Napisano: 09 wrz 2016, 12:59

Cytujesz katalog okoliczności i "brak umiejętności...." jest jedną z wielu. Akurat w przypadku braku umiejętności wypełniania funkcji opiekuńczo- wychowawczych chodzi o (cyt. komentarz do ustawy o systemie oświaty) " stan pewnego rodzaju nieporadności życiowej rodziców lub opiekunów prawnych, np. nieumiejętności przystosowania się do zmieniających się warunków materialnych, znalezienia nowej pracy, sprawowania efektywnej opieki nad dzieckiem)
Chyba przyznasz,że w przytoczonym przeze mnie przykładzie,akurat ta przesłanka nie ma miejsca. Niski dochód tej rodziny nie wynika z "braku......"

Dalej w komentarzu do tejże ustawy czytamy:
"Na tle komentowanego przepisu wydaje się oczywiste, ze oba kryteria (dochód i przesłanka) powinny być spełnione łącznie. W istocie zaś oprócz ustalenia ich spełniania, organ właściwy do przyznania stypendium powinien ustalić istnienie związku przyczynowo - skutkowego pomiędzy kryterium nr 2 (tzn. trudną sytuacją rodzinną) a kryterium nr 1 (trudną sytuacją materialną); innymi słowy, uprawniony powinien znajdować się w trudnej sytuacji materialnej właśnie z powodu trudnej sytuacji rodzinnej,a nie z powodu jakiś innych przyczyn. Jeżeli co do tego zachodzą jakiekolwiek wątpliwości, organ administracji powinien, będąc do tego zobowiązany zgodnie z art. 7 kpa, przeprowadzić odpowiednie postępowanie wyjaśniające.
xyz@

Napisano: 09 wrz 2016, 14:53

xyz@ pisze:Cytujesz katalog okoliczności i "brak umiejętności...." jest jedną z wielu. Akurat w przypadku braku umiejętności wypełniania funkcji opiekuńczo- wychowawczych chodzi o (cyt. komentarz do ustawy o systemie oświaty) " stan pewnego rodzaju nieporadności życiowej rodziców lub opiekunów prawnych, np. nieumiejętności przystosowania się do zmieniających się warunków materialnych, znalezienia nowej pracy, sprawowania efektywnej opieki nad dzieckiem)
Chyba przyznasz,że w przytoczonym przeze mnie przykładzie,akurat ta przesłanka nie ma miejsca. Niski dochód tej rodziny nie wynika z "braku......"

Dalej w komentarzu do tejże ustawy czytamy:
"Na tle komentowanego przepisu wydaje się oczywiste, ze oba kryteria (dochód i przesłanka) powinny być spełnione łącznie. W istocie zaś oprócz ustalenia ich spełniania, organ właściwy do przyznania stypendium powinien ustalić istnienie związku przyczynowo - skutkowego pomiędzy kryterium nr 2 (tzn. trudną sytuacją rodzinną) a kryterium nr 1 (trudną sytuacją materialną); innymi słowy, uprawniony powinien znajdować się w trudnej sytuacji materialnej właśnie z powodu trudnej sytuacji rodzinnej,a nie z powodu jakiś innych przyczyn. Jeżeli co do tego zachodzą jakiekolwiek wątpliwości, organ administracji powinien, będąc do tego zobowiązany zgodnie z art. 7 kpa, przeprowadzić odpowiednie postępowanie wyjaśniające.

rozmawiałam na ten temat z różnymi osobami, nie na forum, a z doradcami i prawnikami, i to co usłyszałam na szkoleniu - robię dobrze wydając decyzję w takim przypadku,
... a jeśli ktoś jest bezrobotny zawsze ma zaświadczenie z Urzędu Pracy,
gośc 35

Napisano: 09 wrz 2016, 15:14

jeśli cały czas masz na myśli mój konkretny przypadek,to tam nikt nie jest zarejestrowany w PUP

rozmawiamy tutaj o braku jakiejkolwiek przesłanki przy spełnionym kryterium dochodowym

komentarz do ustawy do systemu oświaty Mateusz Pilich napisał też ktoś z wykształceniem kierunkowym,a nie Pani Zosia z działu kulinarnego

ja mam na piśmie opinię prawną radcy prawnego, który uważa,że obie przesłanki powinny być spełnione łącznie
a szkolący hmmm co szkolenie,to inne rady
xyz@

Napisano: 09 wrz 2016, 20:29

xyz ma rację obie przesłanki muszą być spełnione kumulatywnie proszę poczytać orzecznictwo w tej kwestii np. wyrok WSA w Szczecinie z dnia 2 sierpnia 2012 r., WSA w Łodzi z dnia 25 lutego 2011, WSA w Krakowie z dnia 12 lutego 2015r., WSA Poznań z 7 maja 2015 dotyczących stypendiów szkolnych, nie mówiąc o tych co rozstrzygają kwestię pomocy społecznej.
Gość

Napisano: 14 wrz 2016, 14:26

Czyli xyz@ co robisz jeśli jest spełnione tylko kryterium? Nie przyznajesz czy co robisz?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nic wiedząca

Napisano: 14 wrz 2016, 15:54

A więc jak ma się do tego wszystkiego zapis Ustawy, że jeżeli osoba korzysta ze świadczeń pomocy społecznej to składa tylko oświadczenie lub zaświadczenie? Zgodnie Ustawa tylko to powinno wystarczyć? Nie ma nic o udowadnianiu, że jest bezrobotna czy niepelnosprawna.
Jagoda1212

Napisano: 15 wrz 2016, 8:23

Nic wiedząca pisze:Czyli xyz@ co robisz jeśli jest spełnione tylko kryterium? Nie przyznajesz czy co robisz?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
jak już wcześniej napisałam do tej pory nie miałam sytuacji,żeby nie było drugiej przesłanki, zawsze było bezrobocie albo wielodzietność,albo niepełnosprawność
osoba z sytuacji, którą opisuję z zeszłego roku nareszcie nie złożyła wniosku

~Jagoda1212
jeśli osoba korzysta z pomocy społecznej,to oprócz dochodu też powinna spełniać przesłankę. Także teoretycznie nic nam nie musi udowadniać.
Przy stypendiach problem pojawia się tylko w momencie,kiedy chcemy kogos zakwalifikować do progu,a nie mamy konkretnego dochodu,a tylko zaświadczenie
xyz@

Napisano: 16 wrz 2016, 13:58

mam sporo przypadków, gdzie kryterium dochodowe nie jest przekroczone, ale nie ma czynnika, bo panie zostały wyrejestrowane z PUP, bo nie przyjęły ofert pracy. Mają 500+ (na dwójkę dzieci 1000)więc za 1000 do pracy nie pójdą.Nie ma czynnika. Nie opłaca im się podjąć pracy za 1000 to chyba stypendia też nie są im aż tak bardzo potrzebne. Daje odmowę w takich sytuacjach.
7777

Napisano: 21 wrz 2016, 12:58

Jakby jeszcze ktoś miał wątpliwosci

Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie
z dnia 2 sierpnia 2012 r.
II SA/Sz 349/12
Kryteria uzyskania stypendium szkolnego.

TEZA aktualna

Poza wskazanymi w art. 90d ust. 1 u.s.o., kryteriami uzyskania stypendium szkolnego, należy brać pod uwagę również art. 90d ust. 7 u.s.o., ponieważ w tym przepisie zawarte jest dopełnienie przesłanki "trudnej sytuacji materialnej wynikającej z niskich dochodów w rodzinie", skoro odsyła on do nieprzekraczalnej kwoty dochodu na osobę w rodzinie, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 u.p.s.

W uzasadnieniu swojej decyzji Kolegium wskazało, że podstawowe zasady pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów określone zostały w rozdziale 8a ustawy o systemie oświaty (Pomoc materialna dla uczniów art. 90b-90e). Zgodnie z art. 90c tej ustawy, stypendium szkolne może otrzymać uczeń znajdujący się w trudnej sytuacji materialnej, wynikającej z niskich dochodów na osobę w rodzinie, a w szczególności gdy w rodzinie tej występuje m.in. niepełnosprawność, bezrobocie, ciężka lub długotrwała choroba, wielodzietność, a także gdy rodzina jest niepełna lub wystąpiło zdarzenie losowe. Według organu II instancji, sformułowanie: "stypendium szkolne może otrzymać uczeń" należy interpretować jako wskazujące na przyznanie stypendium na zasadzie tzw. uznania administracyjnego. Kolegium jednakże podkreśliło, że zakres tego uznania jest ograniczony przez wymienione w ustawie i określone w zupełny sposób kryteria. Powołując się na treść art. 90d. organ wyróżnił dwa kryteria, które spełnione muszą być łącznie:
1)spełnienie kryterium niskich dochodów na osobę w gospodarstwie domowym (art. 90d ust. 7 i 8),
2)występowanie trudnej sytuacji rodzinnej (art. 90d ust. 1).
xyz@

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem