Dochód do DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 sty 2014, 12:25

czy świadczenie wypłacane rodzinie zastępczej jest liczone do dochodu rodziny - uważam ze nie !!!! Poprawcie jak źle myślę...
~OLA

Napisano: 22 sty 2014, 12:29

wyjaśnię to może lepiej: jeden z członków rodziny umieszczony jest w rodzinie zastępczej, która ubiega się o DM i ma rentę rodzinną - 727,74 i świadczenie z PCPR-u na kontynuowanie nauki - 430,00 zł. - pierwszy taki przypadek i nie wiem co mam klientce policzyć???
~OLA

Napisano: 22 sty 2014, 12:34

Za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu kosztów ich uzyskania oraz po odliczeniu składek na ubezpieczenie emerytalne i   rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, chyba że zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodu.

Do dochodu nie wlicza się świadczeń pomocy materialnej dla uczniów, dodatków dla sierot zupełnych, jednorazowych zapomóg z tytułu urodzenia się dziecka, dodatku z tytułu urodzenia dziecka, pomocy w zakresie dożywiania, zasiłków pielęgnacyjnych, zasiłków okresowych z pomocy społecznej, jednorazowych świadczeń pieniężnych i świadczeń w naturze z pomocy społecznej oraz dodatku mieszkaniowego.

Za dochód uważa się również: zasiłek chorobowy, zasiłek rodzinny jak i dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego wraz z innym dodatkami określonymi w ustawie o świadczeniach rodzinnych, dodatek pielęgnacyjny, zasiłek stały z OPS, pomoc pieniężną dla rodzin zastępczych z PCPR, alimenty, praca dorywcza, wynagrodzenie uczniowskie, stypendia, żołd, dywidendy i inne dochody z najmu, dzierżawy, z ryczałtu ewidencjonowanego i karty podatkowej, dochód z prowadzenia gospodarstwa rolnego ustalonego na podstawie powierzchni gruntów w hektarach przeliczeniowych.
~Andzia

Napisano: 22 sty 2014, 13:03

rozumiem że wliczam w takim razie i jedno i drugie.... - mam tylko problem z odliczeniem składek. Kwota brutto tej renty to 831,15, netto 727,74 - pomóżcie nowa jestem w DM i nie wszystko jeszcze rozumiem
~OLA

Napisano: 22 sty 2014, 13:08

Przy rencie nie ma składek ani kosztów uzyskania. Liczysz brutto.
~Magda

Napisano: 22 sty 2014, 13:08

!!!
~OLA

Napisano: 22 sty 2014, 13:15

Może jeszcze ktoś powie - osoba na oświadczeniu napisała że jej dochód z tej renty to ten netto czyli 727,74 i pyt. II - co z tą pomocą z PCPR-u na kontynuowanie nauki - też wliczam 430 jak mi tak oświadczyła??????
~OLA

Napisano: 22 sty 2014, 13:37

P O M O C Y !!!
~OLA

Napisano: 22 sty 2014, 14:07

Niech tak nie mądrzy się. Niech migiem pokazuje ZAŚWIADCZENIA, my spisujemy z ich notatkę, zaliczamy zgodnie z ustawą, niech notkę/i podpisuje.
Tyle na razie.
Dalszy ciąg zależy od paru innych czynników.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x