dochód do stypendium - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 cze 2016, 8:30

Dzień dobry, proszę szanownych Państwa o odpowiedź. O stypendium uczeń stara się od września, a dochód rodziny ma być wykazany za sierpień. Czy jeśli uczeń w sierpniu pracuje sezonowo, to czy ten zarobek będzie wliczany jako dochód? Nadmienię, ze zarobek ten wg pułapu dochodowego spowoduje, że uczniowi stypendium nie będzie się należało. Czy nie będzie się należało na cały rok szkolny, czy tylko na wrzesień?
petentka

Napisano: 06 cze 2016, 13:12

jeżeli będzie pracował tylko w sierpniu i dochód ten spowoduje przekroczenie kryterium dochodowego, to powinien dostać stypendium od października
jesień 2015

Napisano: 06 cze 2016, 13:30

czy ta praca jest legalna/zarejestrowana?
młodzież często sobie dorabia (np. przy zbiorach) na ubrania, buty do szkoły i ja takich dochodów w ogóle nie biorę pod uwagę
raczej chwalę za zaradność i pomoc rodzicom
xyz@

Napisano: 06 cze 2016, 14:53

do Jesień 2015 - po co się wypowiadasz, jak nie masz pojęcia czlowieku! Jeśli uczeń zakończy pracę w sierpniu, to od wrzesnia normalnie dostanie stypendium! Jesień, ty słyszałaś/łeś o czym takim, jak dochód utracony??
Persefona

Napisano: 06 cze 2016, 15:00

XYZ - dziękuję za miłe słowa. To będzie praca legalna. Tak miłe słowa mnie zdziwiły, bo pracownicy socjalni (korzystamy z zasiłkow MOPS) uważają, że to powinnośc ucznia w naszej sytuacji i dostałam informację, ze w sierniu nie dostanę nic z MOPS, bo dziecko zarobi sezonowo w lipcu, więc przekroczymy pułap dochodowy. Takie prawo, ale co ja mam zrobić? Zabrać dziecku na nasze życie, choć chciało sobie zarobić na nowe modne adidasy i ciuchy przede wszystkim - takie ma marzenia jak każdy nastolatek. Dziękuję za odpowiedź.
petentka

Napisano: 06 cze 2016, 15:23

do Persefony - nie musisz być taka arogancka, o dochodzie utraconym słyszałam, ale jeśli ktoś pracował tylko w sierpniu, to nie będzie to dochód utracony tylko trzeba go doliczyć, natomiast jeśli ktoś pracował dłużej i pracę kończy w sierpniu, to rzeczywiście będzie to dochód utracony
jesień 2015

Napisano: 06 cze 2016, 16:07

Jesien - my chyba pracujemy na innej ustawie?! Niewazne, czy pracowal miesiac, 2 czy 10. Jesli nagle zostaje przez dochodu - to jest to dochod utracony.
Persefona

Napisano: 06 cze 2016, 16:09

Mialo byc : bez dochodu. Blad sie wkradl
Persefona

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x