Mam problem. Kobieta złożyła wniosek o ZR wraz z dokumentami. Z zaświadczenia z US za 2013r. meża wynika, że osiągnął on dochód za granicą, pracował w Holandii. W okresie, gdy był za granicą w ogóle nie ubiegali się o świadczenia rodzinne. Teraz nie pracuje już w Holandii. Świadectwa pracy nie ma, powiedział, że tam nie ma czegoś takiego jak świadectwa pracy. Kobieta wystąpiła do holenderskiego urzędu ( chyba coś na wzór urzędu skarbowego) i w odpowiedzi napisali jej w jakich okresach mąż był zatrudniony w Holandii. Dostarczyła to do nas, nie przetłumaczone. Podpowiedzcie proszę jak mam rozwiązać tę sytuację, jak utracićdochód z zagranicy, na podstawie tego dokumentu, który mi dostarczyła? Może znacie podobne przypadki?
Ja miałam sytuację, że Pan był zatrudniony w Niemczech na podstawie umowy o dzieło i nie mogłam mu zrobić utraty. Ważny jest rodzaj umowy, przeważnie jest to umowa o pracę. Weź od niego umowę i zobacz jaki to rodzaj, jeśli nie jest to umowa o dzieło, to zaświadczenie, które masz powinno wystarczyć + pit ZG ( gdzie wykazany jest dochód z zagranicy) . skoro na zaświadczeniu z us jest wykazany dochód z zagranicy to prawdopodobnie miał też dochód w Polsce.Sprawdź to.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
u mnie podobna sytuacja facet zatrudniony w 2013r w holandii,ma jakieś tygodniowe umowy nie przetłumaczone.z us z 2013 wychodzi dochód,zaraz po tym zarejestrował sie w urzędzie bez prawa do zasiłku, tzn. że jak mial umowe o dzieło to nie powinnam robić utraty?
ja tam swoich klientow nie gnebie:) jesli pracowali za granica i juz nie pracuja to skladaja oswiadczenia pod odpowiedzialnoscia karna o tym ze byli zatrudnieniu w danym panstwie w okresie od dnia do dnia na podstawie np umowy o prace i robie im z tego utrate, jesli maja cos o tej pracy po polsku to biore,ale wiekszosc z nich nie ma,albo ma w jezyku obcym - nieprzetlumaczone to nam do niczego,a tlumaczenie kosztuje:) wiec sklada oswiadczenie i juz;-)