Dochód utracony a wypłata świadczeń. - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 28 gru 2017, 16:31

Dodam, że wszystkie miałyśmy dochód przekraczający we wrześniu...
Yelena
Praktykant
Od: 27 gru 2017, 14:35
Zajmuję się: Nie

Napisano: 29 gru 2017, 8:52

W Pani przypadku wrzesień nie ma znaczenia ważne że praca, która wykonywana jest nadal i z niej uzyskany jest urlop wychowawczy, który uprawnia do utraty rozpoczęta była w roku bazowym tj 2016, to zgodnie z ustawą świadczenia przysługują od miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiła utrata. A koleżanki mogą mieć inną sytuację np mogły zacząć pracę w 2017r a ta z 2016 już wcześniej była utracona lub jej wcale nie miały.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 30 gru 2017, 1:09

Jedną z koleżanek faktycznie miała nowe zatrudnienie ale ta 2 w 1 firmie pracuje od 8 lat.
Yelena
Praktykant

Napisano: 30 gru 2017, 1:15

A proszę mi powiedzieć czy skoro wniosek złożyłam do 31 października, to ops miał prawo nie wydać mi decyzji do 31 grudnia? Dopiero 29 wysłali zawiadomienie o zakończonym postępowaniu, którego też nie otrzymałam jeszcze. W urzędzie poinformowali mnie, że decyzje wydadzą w ciągu 7 dni od otrzymania zwrotki o dostarczonym zawiadomieniu. Co w takim wypadku? Przecież ośrodek nie dotrzymał terminu. Tak naprawdę wniosek przeleżał przeszło 2,5 miesiąca, po czym 19 grudnia raczyli dopiero wezwać prawnika do rozstrzygnięcia czy zasiłek należy mi się od października czy od listopada. Nie rozumiem też po co mi zawiadomienie, które nic mi nie wnosi do sprawy... Mnie interesuje decyzja i środki dla dziecka... 3 miesiące bez środków, to tak niefajnie. Przecież, gdyby sytuacja mnie nie zmuszała, to nie prosiłabym o zasiłek.
Yelena
Praktykant

Napisano: 30 gru 2017, 14:14

Ja rozumiem Panią, ale prosiłbym o wyrozumiałość. Być może w tamtym ops możliwości przerobowe są ograniczone, być może potrzebowali więcej czasu na wyjaśnienie czegoś, być może środki budżetowe nie zostały przesłane.
W najbliższym czasie otrzyma Pani decyzję. w przypadku gdyby rozstrzygnięcie było dla Pani niekorzystne w pouczeniu będzie określone co można zrobić.

pozdr
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x