Witam
Usamodzielniający się wychowanek rodz. zast. (z ustawy o pieczy) złożył wniosek o pomoc na usamodzielnienie. Prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z konkubiną i ich wspólnym dzieckiem. Utrzymują się z zasiłku dla bezrobotnych konkubiny, zasiłku rodzinnego i 500+ na syna, dodatku mieszkaniowego (decyzja jest przyznana matce) oraz prac dorywczych wychowanka.
Zgodnie z ustawą liczy się w tym przypadku dochód wychowanka i syna.
Tylko, czy do dochodu wg ustawy o świadczeniach rodzinnych wlicza się dodatek mieszkaniowy, zasiłek rodzinny i 500+ tym bardziej, że jest przyznane matce? czy to, że matce nie ma znaczenia?
Dochodu z prac dorywczych też się nie wlicza?
Pomóżcie, Ewa
dochód wychowanka z pieczy
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dochód wychowanka z pieczy
Grzegorzu jeżeli masz tak "podpowiadać' to lepiej nic nie pisać. dziewczyna na pewno zna treść art. 142 ust. 3, ale w naszej ustawie znać nie znaczy rozumieć. Jak tu na forum nie raz się okazało nawet prawnicy czytają te przepisy każdy inaczej (oczywiście chodzi że każdy prawnik czyta inaczej
)
Ewo my liczylibyśmy dochód z prac dorywczych, 2/3 dodatku mieszkaniowego (czyli naliczony na wychowanka i dziecko) i zasiłek rodzinny (jest w końcu dla dziecka). 500+ z tego co wiem nie jest dochodem nigdzie.
Tak na marginesie uważam, że to jest przepis, który powinien być zmieniony w pierwszej kolejności i powinni dodać wszystkie osoby prowadzące wspólne gospodarstwo domowe.

Ewo my liczylibyśmy dochód z prac dorywczych, 2/3 dodatku mieszkaniowego (czyli naliczony na wychowanka i dziecko) i zasiłek rodzinny (jest w końcu dla dziecka). 500+ z tego co wiem nie jest dochodem nigdzie.
Tak na marginesie uważam, że to jest przepis, który powinien być zmieniony w pierwszej kolejności i powinni dodać wszystkie osoby prowadzące wspólne gospodarstwo domowe.
Dziękuję bardzo IWO
Myślałam podobnie, ale w ustawie o świadczeniach rodzinnych, nic nie pisze o pracach dorywczych i dodatkach mieszkaniowych.
Ela

Myślałam podobnie, ale w ustawie o świadczeniach rodzinnych, nic nie pisze o pracach dorywczych i dodatkach mieszkaniowych.
Ela
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Służę uprzejmie. Myślę, że ktoś po to założył to forum, abyśmy sobie tutaj pomagali. Miłego dnia życzę 

Oprócz dochód wychowanka z pieczy - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
dziecko w MOW a świadczenia dla RZ
dofinasowanie do wypoczynku poza miejscem zamieszkania
Kto umieszcza dziecko w rodzinie zastępczej?pr.socj.czy kura
miejsce zamieszkania opiekuna a os. niep.
pomoc na kontynuowanie nauki
pomoc na kontynuowanie nauki
Czy macie do umieszczenia dzieci w pieczy?
dzieci z innego powiatu w pogotowiu opiekuńczym
zmiana koordynatora a plan pomocy
decyzja a śmierć rodzica zastępczego
Zła decyzja na 500+
dziecko w rodzinie zastępczej -czy wliczać do składu rodziny
Sprawozdanie z realizacji dodatku wychowawczego
sprawzdanie rzezcowo-finansowe z pieczy
koniec pieczy zastępczej- pomocy!!!
NOWY DZIAŁ RODZINA