Tu zdaje się art. 21 ust. 1 pkt 15 ustawy PIT + definicja świadczenia/rekompensaty - Ustawa o obronie Ojczyzny.
Jeśli otrzymuje inne świadczenia niż wynikające z dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej, to otrzymane uposażenie oraz rekompensata są zwolnione z podatku.
Jeśli zatem świadczenie nie jest opodatkowane, to ja bym nie wliczał do dochodu.
Ale nie miałem takiego przypadku, więc nie rozkładałem tego na czynniki pierwsze.
Dochód uzyskany z tytułu ćwiczeń wojskowych nie wlicza się do dochodu przy ustalaniu prawa do dodatku mieszkaniowego.
Zgodnie z ustawą z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych, do dochodu nie wlicza się m.in. świadczeń jednorazowych oraz niektórych świadczeń związanych ze służbą wojskową. Ćwiczenia wojskowe, będące elementem terytorialnej służby wojskowej lub rezerwy, są traktowane jako forma służby wojskowej, a wynagrodzenie z tego tytułu ma charakter świadczenia specjalnego, zwykle niewliczanego do dochodu.
Dodatkowo, Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii w wyjaśnieniach do stosowania przepisów o dodatkach mieszkaniowych potwierdza, że uposażenie z tytułu ćwiczeń wojskowych nie powinno być traktowane jako dochód w rozumieniu przepisów ustawy.