dochód z najmu w 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 mar 2016, 18:58

Witajcie
Mam pytanie o dochód z najmu prywatnego. Czy jest to dochód uzyskany?
We wniosku jest odnośnik określający co oznacza "uzyskanie dochodu", dochodu z najmu tam nie wymieniono.
Rok bazowy do obliczania kryterium to dochody z 2014r. A co w sytuacji gdy osoba zaczęła od połowy 2015r. wynajmować komuś mieszkanie i ma z tego najmu prywatnego dochód? Wynajmuje cały czas, od połowy 2015r. i nadal zamierza to robić. Zgłosiła to do Urzędu Skarbowego,płaci podatek dochodowy ryczałtowo. Od połowy 2015r. uzyskuje dochód z tytułu najmu prywatnego. Ale najem NIE jest wymieniony w katalogu pozycji oznaczających uzyskanie dochodu. To czy wobec tego należy w tej sytuacji we wniosku stwierdzić, że nastąpiło uzyskanie dochodu czy nie nastąpiło? No bo przecież najem prywatny to nie działalność gospodarcza, nie ma przychodu z najmu wymienionego w katalogu przychodów oznaczających uzyskanie dochodu. I tego najmu w ogóle nie było w 2014 r. Jest to istotne przy wyliczaniu wysokości dochodu do "500+" ? Jak to jest z dochodem z najmu?
katarzyna1

Napisano: 28 mar 2016, 19:21

Zgadza się dochody z wynajmu nie są dochodem uzyskanym ponieważ nie są wymienione w katalogu dochodów uzyskanych.
Jednakże jest to dochód opodatkowany, który wlicza się do dochodu ustalając prawo do świadczeń i nie jest ważne od kiedy został ten dochód uzyskiwany, gdyby był od połowy 2014r. to i tak liczony byłby przez 12 miesięcy
a jak dochód ten jest uzyskiwany po roku 2014 to obecnie ustalając prawo do świadczeń nie można go liczyć do dochodu
Dochód ten będzie wliczony w następnym okresie zasiłkowym od 1 X 2017r jak będą brane dochody za 2016r.
Mkak

Napisano: 28 mar 2016, 20:45

dlaczego na 12 mcy???
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 02 sie 2017, 11:21

Wznawiam temat najmu mieszkania przy ustalaniu prawa do świadczenia wychowawczego na okres 2017/2018: sytuacja taka sama jak półtora roku temu poruszona w poniższym poście, że osoba wynajmuje mieszkanie, płaci do Urzędu Skarbowego podatek ryczałtowo.
W tegorocznym nowym druku nie ma już w ogóle katalogu pozycji oznaczających osiągnięcie dochodu. W ogóle zmieniono "uzyskanie dochodu" na "osiągnięcie dochodu z działalności" . Czy najem prywatny to działalność? Nie ma tu słowa "gospodarcza", bo gdyby było to jasne, że najem to nie działalność gospodarcza. Ale we wniosku w tym roku jest tylko "działalność" bez słowa "gospodarcza" i nie ma katalogu określającego co się do takiej "działalności" wlicza.
Dlatego pytam Was i proszę o odpowiedź: czy osoba wypełniając w tym roku wniosek w punkcie 7.2, która wynajmuje mieszkanie i płaci podatek ryczałtowo ma zaznaczyć "Tak" czy "Nie" ? Najem mieszkania to osiągnięcie dochodu z działalności czy nie?
kaataa
Praktykant
Od: 29 maja 2017, 11:32
Zajmuję się: kiedyś pracowałam w PCPR, obecnie nie pracuję

Napisano: 26 sie 2017, 14:34

Najem możemy rozliczać jako najem prywatny (czyli odrębne źródło przychodów) oraz w ramach zarejestrowanej działalności gospodarczej. W przypadku najmu prywatnego płaci się ryczałt (8,5% od przychodu) albo wybiera zasady ogólne (18% i 32% od dochodu). Działalność gospodarcza może być z kolei rozliczana na zasadach ogólnych lub na zasadach podatku liniowego. Pytanie czy Wnioskodawca figuruje w CEIDG?
"Aby zdobyć najbogatsze doświadczenia i zaznać największe radości, trzeba po prostu wybrać życie niebezpieczne".
go_lisek
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 16:12
Zajmuję się: SW/SR

Napisano: 29 sty 2018, 23:26

Witam
Obecnie pobieram 500+ na "pierwsze dziecko". Bliżej czerwca-lipca planuję z żoną i dziećmi przeprowadzić się do większego mieszkania, a to w którym teraz mieszkamy - wynająć. Obecnie tylko ja pracuję (umowa o pracę), a mieszkanie to jest moją własnością (darowizna od rodziców). Moje pytanie, czy o takim wynajmie w trakcie okresu zasiłkowego muszę powiadomić gminę (MOPR)? Czy wybór formy opodatkowania (ryczałt lub zasady ogólne) ma, co do zasady, jakieś znaczenia w obliczaniu dochodu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych? Jeśli chodzi o mnie to na chwilę obecną jeszcze nie do końca zgłębiłem temat, ale jasne chyba jest że wybiorę metodę, w której będę musiał w mniejszym stopniu dzielić się tym z US :-)
porter6
Praktykant
Od: 25 sty 2018, 21:25
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 gru 2018, 22:17

A ja mam pytanie ... pobieram 500+ A pierwsze dziecko... W listopadzie I grudniu wynajmę mieszkanie I łącznie do zapłaty będzie 11800 .... jak wyliczanie będzie dochód do świadczenia 500 + ?? Jestem na ryczalcie 8.5% ...
Nadzieja
Praktykant
Od: 01 gru 2018, 21:56
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x