dochód za 2013 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 26 maja 2015, 15:03

mam pytanie jak mam liczyć dochód za 2013 r. Matka brała w 2013r, fundusz alimentacyjny do lipca 2013r. od sierpnia decyzja została uchylona ze względu na dochody,. Dzis składa mi na rodzinne zmiana składu rodziny, dochody biorę za 2013r jak liczyć fundusz alimentacyjny do lipca 2013 np. 400*7mc/12=233,33zł/5osób czy przez cały rok 400*12mc=4800,

Napisano: 27 maja 2015, 9:10

alimenty do lipca /12
masterm

Napisano: 27 maja 2015, 14:27

y. bez sensu.jak już nie pobiera świadczenia z FA to dochód utracony bo go aktualnie nie ma.... chyba nie? wiec po co go ujmować jak i tak się nie wlicza???
berroz

Napisano: 27 maja 2015, 14:38

berroz pisze:y. bez sensu.jak już nie pobiera świadczenia z FA to dochód utracony bo go aktualnie nie ma.... chyba nie? wiec po co go ujmować jak i tak się nie wlicza???
ale fa to nie dochód utracony :roll:
kaś

Napisano: 27 maja 2015, 15:17

witam. ja wlasnie jestem w takiej sytuacji tylko, że ja miałam do końca września 2013 r płacone. i jeśli liczą mi dochody za 2013 z funduszu alimentacyjnego to mi przekracza wtedy dochód. uważam, że bez sensu jest wliczanie czegoś, czego już nie mam. wskóram coś odwołując się od decyzji, czy dać sobie spokoj?
Lena*U

Napisano: 27 maja 2015, 15:23

jesli na dzien skladania wniosku nie ma FA to go nie wliczasz do dochodu.
an na

Napisano: 27 maja 2015, 15:28

moment moment Pani za 2013 wziela FA??? no wziela !!! to ze teraz nie ma uprawnien to nas nie interesuje , utrata FA jest jak dluznik kopnie w kalendarz
masterm

Napisano: 28 maja 2015, 12:13

świadczenia z FA wliczasz normalnie do dochodu. Przestańcie pleść bzdury. W ustawie jest zapis, co jest dochodem utraconym. Wzrok już co prawda nie ten, ale nie widze tam utraty swiadczeń z FA. Jest utrata zasądzonych świadczen alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych swiadczeń ale to dotyczy tylko i wyłącznie sytuacji gdy umiera osoba zobowiazana, która płaciła alimenty do rąk wierzyciela
. Nie ma tu mowy o FA
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 28 maja 2015, 22:18

Sipera pisze:świadczenia z FA wliczasz normalnie do dochodu. Przestańcie pleść bzdury. W ustawie jest zapis, co jest dochodem utraconym. Wzrok już co prawda nie ten, ale nie widze tam utraty swiadczeń z FA. Jest utrata zasądzonych świadczen alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych swiadczeń ale to dotyczy tylko i wyłącznie sytuacji gdy umiera osoba zobowiazana, która płaciła alimenty do rąk wierzyciela
. Nie ma tu mowy o FA
no to z tym brakiem utraty FA to już jest twoja własna interpretacja ustawy . Czy jest jakaś roZnca miedzy płaceniem alimentów do rak własnych a otrzymywaniem ich z FA ? No dla mnie żadna ! Ani jedno ani drugie nie jest płacone po śmierci dłużnika wiec czemu mam nie utracić tego dochodu nawet jak świadczenia były wypłacane z FA
masterm

Napisano: 29 maja 2015, 9:50

masterm pisze:no to z tym brakiem utraty FA to już jest twoja własna interpretacja ustawy . Czy jest jakaś roZnca miedzy płaceniem alimentów do rak własnych a otrzymywaniem ich z FA ? No dla mnie żadna ! Ani jedno ani drugie nie jest płacone po śmierci dłużnika wiec czemu mam nie utracić tego dochodu nawet jak świadczenia były wypłacane z FA
nie jest to moja własna interpretacja ale interpretacja szkolących, Pań kontrolujących z UW oraz naszego radcy.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x