Dochody utracone i uzyskane jak obliczyć na osobę - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 02 mar 2016, 20:03

kb pisze:
wojag pisze:
kb pisze:jesli z kazdej umowy (zakonczonej) jest swiadectwo pracy - to utrata dochodow z 2014 a uzysk z tej ostatniej za luty 2016
jesli pracodawca nie wystawil swiadectw pracy to jak napisala Dorcia - to co mial z tej umowy w 2014 od listopada dzielone przez 2 (miesiace), a to z umowy do pazdziernika 2014(z ktorej ma swiadectwo pracy) - utrata
Czy dobrze rozumiem uzysk za grudzień i dochód na 2 i jest ciągłość i nie robię nic?
nie, mam wrazenie,ze nie rozumiesz... albo ja nie rozumiem tego co chciales napisac piszac to :"Czy dobrze rozumiem uzysk za grudzień i dochód na 2 i jest ciągłość i nie robię nic?"[/quot
Proszę napisz mi jak zrobić prawidłowo. Dziękuje
wojag
Praktykant
Od: 23 lut 2016, 19:58
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2016, 21:23

ja już głupieje jak czytam niektóre posty.
Jestem na sr od września i cały czas robię tak:
Każda umowa zakończona świadectwem pracy - to u mnie dochód utracony i go nie liczę.
Jak kilka umów o pracę u tego samego pracodawcy i nie ma świadectwa pracy - to u mnie ciągłość.
Jak umowy zlecenia miesięczne lub dwumiesięczne to też nie biorę uzysku.
Zresztą u mnie sa ciągłe utraty uzyski - normalnie koszmar.
Mam też umowy o prace miesięczne, ale bez świadectw pracy to u mnie ciągłość i biorę uzysk za drugi miesiąc.
Ale nie wiem jednego - czy te utraty są obligatoryjne? mam rodzinę, mąż za 2014 rok 3 umowy zlecenia miesięczne, nie chcą przynieść ani pitów 11 ani umów zlecenia (z empatii ZUS - pobrane składki od poszczególnych płatników, nawet doszłam jakie to zakłady pracy i ludziom powiedziałam ale oni nie biorą do bani). W 2015 roku mąż uzyskał nową umowę o pracę którą ma do dziś ale nie chcą przynieść umowy i zaświadczenia o dochodzie za drugi miesiąc. Co ja mam robić? Jak to jest z tym? Czy utraty trzeba robić obligatoryjnie, a jak nie to jak mam liczyć ten dochód z 2014 roku, którego już nie ma ale dokumentów też nie mam do utraty?Proszę kb :?:
nowaFA
Stażysta
Od: 14 sty 2016, 19:13
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 14:03

kb pisze:jesli z kazdej umowy (zakonczonej) jest swiadectwo pracy - to utrata dochodow z 2014 a uzysk z tej ostatniej za luty 2016
jesli pracodawca nie wystawil swiadectw pracy to jak napisala Dorcia - to co mial z tej umowy w 2014 od listopada dzielone przez 2 (miesiace), a to z umowy do pazdziernika 2014(z ktorej ma swiadectwo pracy) - utrata

A który pracodawca po 3 miesiącach bedzie wystawiał świadectwo pracy? Ja jeszcze się z tym nie spotkałam.Owszem jak już definitywnie się odchodzi.Ale po kazdej umowie Znacie taką ustawę ?Prosze o link.
korni

Napisano: 03 mar 2016, 14:12

§ 1a. W przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony, pracodawca wydaje świadectwo pracy w dniu, w którym następuje rozwiązanie lub wygaśnięcie stosunku pracy.
to znalazlam na stronie ministerstwa czyli swiadectwo pracy jest po czasie nieokreslonym wystawiane a nie po kazdej umowie.
korni

Napisano: 03 mar 2016, 14:22

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 14:32

Dziekuję za informacje.Mąż pracuje od listopada 2014 -3 miesiące probne ,potem czas okreslony a od stycznia 2016 na czas nieokreslony.Czyli nie minelo 24 m-ce czyli nie musi sie domagac swiadectwa?
korni

Napisano: 03 mar 2016, 15:10

nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2016, 23:48

Wtrącając swoje trzy grosze, będąc w opozycji do panującej "doktryny", uprzejmie nie zgadzając się z "teorią świadectw", akceptując stanowisko MOPR w Gdańsku (choć nie jestem z Gdańska), powołując się na zapis art. 5 ust. 4a i 4b uważam, że: aby utracić dochody z roku 2014 nie trzeba żądać świadectw pracy, wystarczą umowy o pracę od - do (ewentualnie, oświadczenia klienta o nieistniejącym już dochodzie), a według mnie w powołanym wyżej (tzn. jeszcze wyżej :lol: ) przykładzie, dochodem branym do uzysku jest dochód z lutego 2016. (Teraz możecie bić :D )
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x