mam pytanko . czy jesli ktos prowadzi dzialalnosc gospodarcza i rozlicza sie z w skarbowce ,to mozna wymagac zaswiadczenia o wysokosci dochodow z urzedu skarbowego za 3 miesiace tak jak w dodatkach jest??
Możesz ale czy uzyskasz aby na pewno wszystkie informacje, które są potrzebne o dochodzie do dodatku mieszkaniowego?
Załączam Ci wzór zaświadczenia, które opracowałam dla działalności gospodarczych. Pozdrawiam
Ja też mam wątpliwości co do fatygowania US. Także dlatego, że US wie na tym etapie tyle, co im wnioskodawca napisze. Dlaczego nie wierzyć, gdy to samo nam napisze?
Chętnie poznamy pozytywne doświadczenia w tym zakresie.
Klara27 pisze:wzór zaświadczenia, które opracowałam dla działalności gospodarczych.
Sprawdzone w praktyce? Może w kontaktach z US?
Również w tym zakresie chętnie poznamy pozytywne doświadczenia.
Kiedy ktoś prowadzi działalność i daję takie zaświadczenie do wypełnienia przez księgowe prowadzące daną firmę, czy właściciela danej firmy to teraz nie mają żadnych wątpliwości wypełniając to bo mają wszystko czytelnie napisane. Nawet przestają wykazywać ciągle straty dzięki temu zaświadczeniu. A do tej pory kiedy jeszcze nie miałam takiego wzoru to bywało różnie, niektórzy nie wiedzieli kompletnie co mają mi tam wpisywać. Teraz jest inaczej.
Witam , trafiłam na zaświadczenie o dochodzie z działalności gospodarczej, z tym , że w komentarzu do ustawy mówi się, iż osoby prowadzące działalność gospodarczą na zasadach ogólnych powinny deklarować dochód wg prowadzonej dokumentacji (księgi przychodów i rozchodów bądź ksiąg rachunkowych)a będzie nim przychód pomniejszony o koszty jego uzyskania, czyli dochód brutto stanowiący podstawę opodatkowania. Nie ma mowy o odejmowanie składek za ubezp. spol.... I co z takim zaświadczeniem ?
Art. 3 ust. 3 UoDM rzecze, że "za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu kosztów ich uzyskania oraz po odliczeniu składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, chyba że zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodu."
Bezsprzecznie składek społecznych się nie liczy.