aaa co se będę życie komplikowaćhek pisze: 17 cze 2025, 13:14 Są już nowsze wyroki niż ten z Gliwic, w tym NSA. SKO jak to SKO. Jak im się wylosuje.![]()

aaa co se będę życie komplikowaćhek pisze: 17 cze 2025, 13:14 Są już nowsze wyroki niż ten z Gliwic, w tym NSA. SKO jak to SKO. Jak im się wylosuje.![]()
Nie jestem pewna, czy wyliczyć w ten sposób, tzn. czy dzielić na 5 miesięcy, bo za 4 miesiące jest dodatek pomniejszony o świadczenie uzupełniające a w maju już nie.Bartłomiej pisze: 13 cze 2025, 10:09Faktycznie, liczy się zawsze co do ręki. Mądrze piszesz.Ten z Łopieki pisze: 13 cze 2025, 10:01 Ale nie porównuj tego, ile ktoś ktoś powinien dostać z tym, ile otrzymał! W pomocy społecznej interesuje nas kwota rzeczywiście wypłacona, a nie należna! Szczegółowo kwestie podatowo – składkowe ZUS sobie potem rozlicza za cały rok - stąd różnice. Oczywiście zrobisz jak zechcesz, ale tak jak pisałem wcześniej: kwotę renty znasz, z reszty sobie wyliczasz kwoty otrzymanego dodatku i przejmuj się tym, że nie zgadza się to z cyt.: "wysokościami dodatku dopełniającego z informacji ze stron prawnych".![]()
To jak rozumiem od kwoty netto 9953,47 zł odejmuje tylko rentę i dzielę na 5 miesięcy? Mimo, że w decyzji zusowskiej jest informacja o wyrównaniu za okres 4 miesięcy? Nie chcę potem źle wypaść na kontroli.
Wygląda to racjonalnie.9953,47 - 1709,81= 8 243,66 dzielone na 5 miesięcy. Wychodzi 1 648,73 za jeden miesiąc.
Także kwota wyrównania 6 594,92 za 4 miesiące.
Jeśli przyjmiemy taką opcje, to za miesiąc kolejne wywiady i od lipca nowe przeliczenie - bo różnica w dochodzie między majem a czerwcem przekroczy 10%hek pisze: 17 cze 2025, 14:05 Tak jak Pan Bartłomiej wyliczył:
Wygląda to racjonalnie.9953,47 - 1709,81= 8 243,66 dzielone na 5 miesięcy. Wychodzi 1 648,73 za jeden miesiąc.
Także kwota wyrównania 6 594,92 za 4 miesiące.
Do nas jeszcze nie wpłynęły wywiady. Zobaczymy co ugotują socjalni.![]()
SKO przeważnie kieruje się "lokalnym" orzecznictwem, więc należy szukać wyroków (kilku) własnego WSA oraz NSA. Często jeden wyrok "jakiegośtam" WSA nie wystarczy jako argument. Teraz tworzy się już utrwalona linia orzecznicza dot. rozliczania na przyszłość - gdzieś tu podawałem cztery nowsze wyroki z rzędu, a jest ich więcej.
Mnie się juz nie chce wysilać ... "Arła" nie sprzyjaTen z Łopieki pisze: 18 cze 2025, 8:38SKO przeważnie kieruje się "lokalnym" orzecznictwem, więc należy szukać wyroków (kilku) własnego WSA oraz NSA. Często jeden wyrok "jakiegośtam" WSA nie wystarczy jako argument. Teraz tworzy się już utrwalona linia orzecznicza dot. rozliczania na przyszłość - gdzieś tu podawałem cztery nowsze wyroki z rzędu, a jest ich więcej.
Rozumiem, też tak teraz mam