Dodatek dopełniający - rozwikłanie problemu do Pana Ten z Łopieki

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Re: Dodatek dopełniający - rozwikłanie problemu do Pana Ten z Łopieki

Post autor: elinka85 »

hek pisze: 17 cze 2025, 13:14 Są już nowsze wyroki niż ten z Gliwic, w tym NSA. SKO jak to SKO. Jak im się wylosuje. :D
aaa co se będę życie komplikować ;)
Wikkaa
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Wikkaa »

Bartłomiej pisze: 13 cze 2025, 10:09
Ten z Łopieki pisze: 13 cze 2025, 10:01 Ale nie porównuj tego, ile ktoś ktoś powinien dostać z tym, ile otrzymał! W pomocy społecznej interesuje nas kwota rzeczywiście wypłacona, a nie należna! Szczegółowo kwestie podatowo – składkowe ZUS sobie potem rozlicza za cały rok - stąd różnice. Oczywiście zrobisz jak zechcesz, ale tak jak pisałem wcześniej: kwotę renty znasz, z reszty sobie wyliczasz kwoty otrzymanego dodatku i przejmuj się tym, że nie zgadza się to z cyt.: "wysokościami dodatku dopełniającego z informacji ze stron prawnych".
Faktycznie, liczy się zawsze co do ręki. Mądrze piszesz. ;)

To jak rozumiem od kwoty netto 9953,47 zł odejmuje tylko rentę i dzielę na 5 miesięcy? Mimo, że w decyzji zusowskiej jest informacja o wyrównaniu za okres 4 miesięcy? Nie chcę potem źle wypaść na kontroli.
Nie jestem pewna, czy wyliczyć w ten sposób, tzn. czy dzielić na 5 miesięcy, bo za 4 miesiące jest dodatek pomniejszony o świadczenie uzupełniające a w maju już nie.
hek
Starszy referent
Kontakt:

Post autor: hek »

Tak jak Pan Bartłomiej wyliczył:
9953,47 - 1709,81= 8 243,66 dzielone na 5 miesięcy. Wychodzi 1 648,73 za jeden miesiąc.
Także kwota wyrównania 6 594,92 za 4 miesiące.
Wygląda to racjonalnie.

Do nas jeszcze nie wpłynęły wywiady. Zobaczymy co ugotują socjalni. :lol:
Wikkaa
Starszy referent
Kontakt:

hek pisze: 17 cze 2025, 14:05 Tak jak Pan Bartłomiej wyliczył:
9953,47 - 1709,81= 8 243,66 dzielone na 5 miesięcy. Wychodzi 1 648,73 za jeden miesiąc.
Także kwota wyrównania 6 594,92 za 4 miesiące.
Wygląda to racjonalnie.

Do nas jeszcze nie wpłynęły wywiady. Zobaczymy co ugotują socjalni. :lol:
Jeśli przyjmiemy taką opcje, to za miesiąc kolejne wywiady i od lipca nowe przeliczenie - bo różnica w dochodzie między majem a czerwcem przekroczy 10%
hek
Starszy referent
Kontakt:

Rozpisując wyrównanie na przyszłość ustalasz odplatnosc od czerwca do września uwzględniając cząstkę wyrównania. Od października juz bez cząstki wyrównania.

Możemy jednak domniemywać, że skoro skladki są odciągnięte od całości to świadczenie wypłacone w czerwcu będzie w innej wysokości i przekroczy 10 procent kryterium. Także kolejny wywiad w lipcu i ponowne przeliczenie uwzględniając wcześniejsze wyrownanie rozpisane do września.
Wikkaa
Starszy referent
Kontakt:

Dalej mi nie pasuje z tym równym dzieleniem dodatku na 5 miesięcy, bo przecież za 4 miesiące dodatek był pomniejszony o 500 (świadczenie uzupełniające), a za maj dodatk już jest w całości. Skłonna jestem od całości wypłaconej kwoty odjąć kwotę renty socjalnej i dodatku dopełniającego netto (kwoty netto tych świadczeń znamy) a resztę podzielić na 4 miesiące.
Czy taka opcja jest prawidłowa?
I wtedy już nie ma kolejnej przeliczanki w lipcu.
hek
Starszy referent
Kontakt:

Nieprawidłowa. Z tego co rozumiem to kwota 9953,47 netto, tj. wyrównanie za styczeń-kwiecień wraz z świadczeniem za maj(dodatek+renta). Także odejmujesz kwotę netto renty i wychodzi tobie kwota 8 243,66 zł, czyli kwota 5 samych dodatków dopełniających wypłacona w maju. Żeby teraz wyliczyć cząstkę musisz podzielić na 5. Na koniec mnożysz x4 i masz wyodrębnione wyrównanie za styczeń-kwiecień. Tak jak pisał Ten z Łopieki "W pomocy społecznej interesuje nas kwota rzeczywiście wypłacona, a nie należna!".

W związku z tym, że w maju odciągnięto składki od całości, niekoniecznie może okazać się że świadczenie dodatku dopełniającego majowego jest pełnej wysokości. Tak jak Bartłomiej podawał, że czerwcowe wypłaty różnią się.
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Post autor: Ten z Łopieki »

elinka85 pisze: 17 cze 2025, 13:12
hek pisze: 17 cze 2025, 12:34 Na przyszłość, zgodnie z najnowszym orzecznictwem.
hmmm tez tak kiedyś wyliczyłam ...wyr. emerytury powołałam wyrok WSA z Gliwic ale moje SKO uchyliło...
SKO przeważnie kieruje się "lokalnym" orzecznictwem, więc należy szukać wyroków (kilku) własnego WSA oraz NSA. Często jeden wyrok "jakiegośtam" WSA nie wystarczy jako argument. Teraz tworzy się już utrwalona linia orzecznicza dot. rozliczania na przyszłość - gdzieś tu podawałem cztery nowsze wyroki z rzędu, a jest ich więcej.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Post autor: elinka85 »

Ten z Łopieki pisze: 18 cze 2025, 8:38
elinka85 pisze: 17 cze 2025, 13:12
hek pisze: 17 cze 2025, 12:34 Na przyszłość, zgodnie z najnowszym orzecznictwem.
hmmm tez tak kiedyś wyliczyłam ...wyr. emerytury powołałam wyrok WSA z Gliwic ale moje SKO uchyliło...
SKO przeważnie kieruje się "lokalnym" orzecznictwem, więc należy szukać wyroków (kilku) własnego WSA oraz NSA. Często jeden wyrok "jakiegośtam" WSA nie wystarczy jako argument. Teraz tworzy się już utrwalona linia orzecznicza dot. rozliczania na przyszłość - gdzieś tu podawałem cztery nowsze wyroki z rzędu, a jest ich więcej.
Mnie się juz nie chce wysilać ... "Arła" nie sprzyja ;)
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Post autor: Ten z Łopieki »

elinka85 pisze: 23 cze 2025, 10:24 Mnie się juz nie chce wysilać ... "Arła" nie sprzyja ;)
Rozumiem, też tak teraz mam ;) I wolę spożytkować energię "na życie", niż marnować ją w pracy "dla idei" :D
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
ODPOWIEDZ