dodatek mieszkaniowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 21 sty 2014, 12:37

Czy wliczać połowę dodatku mieszkaniowego do dochodu matki , która prowadzi z synem odrębne gospodarstwo domowe, a dodatek jest przyznany na syna jako głównego najemcy lokalu spółdzielczego.
~zosia

Napisano: 21 sty 2014, 12:46

a z jakiej racji skoro świadczeniobiorcą jest syn a piszesz że prowadza odrębne gospodarstwo domowe?
~aśka

Napisano: 21 sty 2014, 12:52

zosia Ty pracujesz w pomocy społecznej
~magda

Napisano: 21 sty 2014, 16:14

Wiem chyba zosiu w czym problem...

prawodpodobnie wnioskodawca, ubiegający się o jakaś formę pomocy (z systemu pomocy społecznej) jest jednocześnie osobą, która pobiera dodatek mieszkaniowy. Dodatek jest przyznany na gospodarstwo i w przypadku dodatku wykazał, że jest to gospodarstwo przynajmniej dwuosobowe, natomiast do pomoc społecznej - wskazuje odrębność gospodarstw domowych (on odzielnie, mam oddzielnie). Jeśli tak jest, to gdzieś jest, mówić wprost, manipulacja - albo przy dodatku, albo przy pomocy społecznej. Nie można równocześnie wykazać dwojakiego rodzaju gospodarstwa (jednoosobowego i wieloosobowego) w zależności od tego, do jakiego świadczenia jest to potrzbne. Problem się pojawia wtedy, gdy się taki \"myk\" znajdzie. U siebie wyeliminowałem w ten sposób kilka rodzin (albo z systemu pomocy społecznej, abo z systemu dodatków mieszkaniowych - z reguły tam, gdzie się po prostu komuś mniej opłacało).

A może się mylę? może masz jakiś inny problem?

Mnie jest łatwiej takie manewry wyczaić, bo jestem i pracownikiem socjalnym i prowadzę dodatki mieszkaniowe. Pełny zakres śwadczeń (teraz jeszcze dostałem dodatki energetyczne).
~Łukasz Sz.

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x