Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych
Poprawiam się dodano tylko art.23 ust.12 i 13 a nie cały art.23
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
Ciekawa jest właśnie zmiana polegająca na tym, że jak ktoś złoży wniosek w styczniu, to ma otrzymać dodatek w 2 ratach, a jak złoży wniosek np. w lutym to ma otrzymać dodatek niezwłocznie po wydaniu decyzji jednorazowo w pełnej kwocie...
Oczywiście to może się jeszcze zmienić.
Ogólnie nie widzę żadnych szans na przyjęcie i rozpatrzenie wniosków w terminie.
No i kto ma się tym zająć, bo my ledwo wyrabiamy się z dotychczasowymi zadaniami.
Proponuję, żebyście sygnalizowali problem z tą ustawą kierownikom, burmistrzom, czy posłom i senatorom, żeby przynajmniej nie było, że nikt nie ostrzegał.
Oczywiście to może się jeszcze zmienić.
Ogólnie nie widzę żadnych szans na przyjęcie i rozpatrzenie wniosków w terminie.
No i kto ma się tym zająć, bo my ledwo wyrabiamy się z dotychczasowymi zadaniami.
Proponuję, żebyście sygnalizowali problem z tą ustawą kierownikom, burmistrzom, czy posłom i senatorom, żeby przynajmniej nie było, że nikt nie ostrzegał.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Może złożyć oczywiście ale wtedy płaci się w dwóch ratach. Jak ktoś złoży do końca października to też do końca grudnia trzeba wypłacić w jednej racie. Ja to tak zrozumiałem.kiki88 pisze: 09 gru 2021, 8:50 a ja sie zastanawiam nad jedną kwestia... przykładowo jak ktoś nie złoży wniosku w styczniu to później może złożyć aby mu wypłacić całość?
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
@JPL
Na odwrót. Wnioski złożone do końca stycznia to wtedy 1 wypłata niezwłocznie, najpóźniej do końca marca. Wnioski złożone np w lutym to można wypłacić w 2 ratach. Nie do końca to rozumiem czemu później mamy płacić w dwóch ratach. Czekam na druk z poprawkami by to przeczytać. Ja mówię to co było na komisji.
Na odwrót. Wnioski złożone do końca stycznia to wtedy 1 wypłata niezwłocznie, najpóźniej do końca marca. Wnioski złożone np w lutym to można wypłacić w 2 ratach. Nie do końca to rozumiem czemu później mamy płacić w dwóch ratach. Czekam na druk z poprawkami by to przeczytać. Ja mówię to co było na komisji.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Art.3 pkt 3 gmina składa wniosek o przyznanie dotacji co kwartał w terminie do 15 dnia miesiąca poprzedzającego kwartał.
Czyli żeby mieć na styczeń - marzec 2022, to musimy złożyć do 15 grudnia 2021, tak?
Czyli żeby mieć na styczeń - marzec 2022, to musimy złożyć do 15 grudnia 2021, tak?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
wydaje mi się że będą niezłe hocki-klocki z ta ustawą....
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
w jakim sensie musi przejść przez wojewodę?Szarak pisze: 08 gru 2021, 10:24 Trzeba pamiętać jeszcze, że wniosek musi przejść przez Wojewodę, który może się przyczepić jak mu się on nie spodoba.
Nie każdy też z nas pracuje przy dodatkach energetycznych. Według niby tej ustawy dodatek osłonowy ma wstrzymywać dodatek energetyczny. To też może narobić problemu.
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
Na początku było że sami tworzymy wnisoek i dajemy na sesję Rady Gminy i wtedy wojewoda musi zatwierdzić... ale zmienili zapis ze sami podadzą wzórMłodypracownik pisze: 09 gru 2021, 10:21w jakim sensie musi przejść przez wojewodę?Szarak pisze: 08 gru 2021, 10:24 Trzeba pamiętać jeszcze, że wniosek musi przejść przez Wojewodę, który może się przyczepić jak mu się on nie spodoba.
Nie każdy też z nas pracuje przy dodatkach energetycznych. Według niby tej ustawy dodatek osłonowy ma wstrzymywać dodatek energetyczny. To też może narobić problemu.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
Jeżeli utrzyma się zmiana komisyjna, to wzór wniosku będzie określony przez ministerstwo, więc nie będzie konieczności jego oceny przez wojewodę.
To jednak małe pocieszenie przy ogromie problemów z tą ustawą.
To będzie zadanie porównywalne z 500+, kiedy obowiązywało jeszcze kryterium dochodowe, tylko wniosków będzie więcej, o wiele krótsze terminy i mniej środków na obsługę.
To jednak małe pocieszenie przy ogromie problemów z tą ustawą.
To będzie zadanie porównywalne z 500+, kiedy obowiązywało jeszcze kryterium dochodowe, tylko wniosków będzie więcej, o wiele krótsze terminy i mniej środków na obsługę.
Oprócz Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
► Ministerstwo Klimatu i Środowiska - DO i DW - Pytania i odpowiedzi
wzór wniosku
Upoważnienie
uchwała, upoważnienie, zarządzenie
komu sie nalezy?
Dodatek osłonowy a śp
Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym
SZKOLENIE dodatek osłonowy