dodatek specjalny - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 17 lip 2014, 12:45

Do tych co wypłacają dodatki specjalne?
Wypłacam od maja pracownikowi dodatek specjalny, czy w razie choroby wliczac do podstawy, a tym samym zmniejszyc za czas choroby, czy wypłacic w całości i nie wliczac do podstawy? Dodam, że w regulaminie wynagradzania nie ma wzmianki jak w przypadku dodatku stażowego, czyli że należy się w całości. Jak to jest u Was?
Ewa12

Napisano: 17 lip 2014, 13:17

Dodatek specjalny nie wchodzi do podstawy chorobowego. Mieliśmy pracownika na długim chorobowym, więc kierownik musiał zawrzeć porozumienie z pracownikiem o rezygnacji z tego dodatku, bo robotę trzeba było zrobić. Jeśli chorobowe kilka dni to nie ma problemu. Wypłacany tak jak stażowy- "obok"
Ola II

Napisano: 18 lip 2014, 9:16

No właśnie przewidywałam i mam tz. pracownik na m-c lipiec otrzymał dodatek specjalny a teraz tj. od dziś zachorował. W maju i czerwcu również otrzymywał. Zrobię tak wypłacę w całości tak jak z stażowym - częśc przepracowaną oskładkuję a za dni choroby nieoskładkuję. Czy będzie dobrze?
Ewa12

Napisano: 18 lip 2014, 10:51

jak masz przyznany dodatek kwotowo to nie możesz go przeliczać i zmniejszać za czas choroby. To tak samo jakbyś dostała angaż o nagrodzie. To zmniejszasz? Nie kierownik przyznał np. 400zł i koniec. Nie zmniejsza się tego dodatku. Bo jakby przyznał np. 20% wynagrodzenia to zgodzę się z tobą.
A robotę i tak trzeba zrobić...
aaaa

Napisano: 18 lip 2014, 11:20

Mam przyznany 30% zasadniczego.
Ewa12

Napisano: 18 lip 2014, 11:27

to wtedy trzeba przeliczyć. Ja mam kwotą ustalone dodatki i mam spokój.
aaaaa

Napisano: 18 lip 2014, 13:06

Analizując przepisy i swój regulamin wynagradzania doszłam do wniosku, że będę musiała pomniejszyc za czas choroby i wliczyc do podstawy chorobowego tak jak z zasadniczym i funkcyjnym oraz z dodatkiem dla pracownika socjalnego. A gdy w sierpniu dalej będzie na zwolnieniu to podstawę chyba nie będę zmieniac / nie ma 3 m-ce kalendarzowe przerwy/
chociaż już tego dodatku specjalnego nie będzie miała. Wyłączyłabym go dopiero po przerwie 3 miesięcy, gdy już nie będzie jej się należał? Czy dobrze myślę?
Ewa12

Napisano: 18 lip 2014, 13:57

Moim skromnym zdaniem, jesli dodatek ten był przyznany tylko na ściśle określony i na dodatek krótki czas (nie ma ciągłości w ciągu ostatnich 12 m-cy, z których liczysz podstawę) to nie wchodzi do podstawy chorobowego.
U mnie i tak wypłaca ZUS powyżej 33 dni, ale jesli w Z-3 w składnikach wynagrodzenia za ostatnie 12 m-cy wykazywałam takie dodatki specjalne to zawsze miałam telefon z zusu czy ten dodatek jest wypłacany w sposób ciągły tzn czy ta osoba nadal ma i będzie miała do niego prawo do końca roku , bo jeśli nie, to oni mi tego nie wliczali do podstawy wogóle.
Marika2

Napisano: 18 lip 2014, 14:53

Dodatek biorę do podstawy tylko wówczas jeśli przysługuje on dalej pracownikowi - jeśli miał np. na dwa miesiące przed rozpoczęciem zwolnienia to nie uwzględnia się go w podstawie chorobowego.
renia50

Napisano: 18 lip 2014, 22:24

dodatek specjalny był przyznany w maju czerwcu i teraz w lipcu. czy będzie nadal tego nie wiem.w każdym miesiącu oddzielnie
Ewa12

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x