Witam, wiem, że wątek byl poruszany wielokrotnie. Chciałabym jednak najświeższe informacje. Otóż... Od sierpnia 2017r przebywam na urlopie wychowawczym. W MOPS złożyłam wniosek o dodatek z tego tytułu. We wrześniu puściłam dziecko do przedszkola (pani w MOPSie powiedziała, że to nie koliduje), natomiast w grudniu wszczęto postępowanie o bezpodstawne pobieranie dodatku. Koniec końców odebrano mi dodatek (choć decyzji jeszcze nie dostałam). Czy słusznie odebrano mi dodatek?czy coś się zmieniło jednak w 2017r i jeśli dziecko chodzi do przedszkola to on się nie należy?
Dziwna sprawa, bo z tego co piszesz to Pani w MOPS dobrze Cię poinformowała. Widocznie mieli "burzę mózgów" i niesłusznie uznali, że dodatek się nie należy. Zdaje się, że nowelizacja ustawy o świadczeniach rodzinnych z 2009 r. przesądziła o tym, że dziecko w żłobku lub przedszkolu ma prawo do tego dodatku (wykreślono ten zapis).
Jeśli się odwołasz, SKO na pewno Ci przyzna.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus