dodatek z tytułu urodzenia a roczny macierzyński - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 12:27

Czy mieliście przypadek żeby osoba przechodząca na urlop wychowawczy po rocznym macierzyńskim (zerowany dochód i dlatego ma dopiero teraz zasiłek rodzinny) uzyskuje prawo do dodatku z tytułu urodzenia dziecka. Czy jest możliwe złożenie wniosku o to przed 1-szymi urodzinami dziecka, tak aby dochód brać tylko ojca?
Mieliście takie przypadki? U mnie Pani kombinuje, ale wydaje mi się to fizycznie niemożliwe
~Jola

Napisano: 02 kwie 2014, 12:43

Nie ma szans. U nas też są takie przypadki. Albo roczny macierzyńki albo rodzinne z dodatkami. Coś za coś.
~Money

Napisano: 02 kwie 2014, 12:44

oczywiście, że bierzemy wtedy tylko dochód męża, utrata dochodu spowodowana uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego - jeśli łapie się w terminie a dochód męża nie przekracza to należy się
~Hela

Napisano: 02 kwie 2014, 12:45

jest możliwe. bo na ur. macierzyński można już iść 2tyg przed planowanym terminem porodu. sama miałam 3dni wcześniej tylko trzeba złożyć wniosek dzień po zakończonym macierzyńskim.
~Kaka

Napisano: 02 kwie 2014, 12:46

złożyć wniosek przed 1 rokiem dziecka może ale zgodnie zart.24 ust. 6 w razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiaca następującego po miesiącu, w którym nastąpiłą utrata dochodu.
~monia

Napisano: 02 kwie 2014, 12:49

dokladnie, czyli jeśli dziecko urodzilo sie na samym początku miesiąca a zakonczenie urlopu macierzynskiego bylo koncem wczeniejszego miesiąca. Ewentualnie mozna o kilka dni skrocic ur.mac czyli napisac rezygnacje do ZUS i wtedy jak kobieta wraca do pracy to dopiero uzysk bedzie w 3miesiacu za drugi. jak ktos chce to wykombinuje bo u nas się to udaje w niektorych przypadkach:)
~Kaka

Napisano: 02 kwie 2014, 12:51

a co powiecie na taki przypadek
rodzicielski do 22.07.2014r.
urodziny 1 dziecka 24.07.2014r.
Pani nie chce brać wypoczynkowego tylko od 23.07.2014r. przejść na wychowawczy
Dochód im przekracza
Utracę jej dochód w związku z wychowawczym ale świadczenia rodzinne od 01.08.2014r. będą się należeć
Czy wtedy przyznalibyście dodatek z tytułu urodzenia czy nie
~Jola

Napisano: 02 kwie 2014, 13:11

**urodziny dziecka podejrzewam że tak wkradł się błąd 24.07.2013**

wtedy bym nie przyznała bo za lipiec odmowa zr ze względu na dochód a skoro zr za lipiec nie przysługuje to i dodatek z tyt. urodz. dziecka nie przysługuje bo do ukończenia przez dziecko 1 r. życia przysługuje ;)

no i przyznałabym zr od sierpnia
~Hela

Napisano: 02 kwie 2014, 13:46

a co w sytuacji, gdy Pani 12 kwietnia 2013 r. urodziła dziecko, obecnie będąc jeszcze na zasiłku macierzyńskim z ZUS-po utracie zatrudnienia - zasiłek ten ma do 10.04.2014 r.
Pani ma taki plan, że 11.04.2014 r. złoży wniosek o rodzinne z dodatkiem z tyt. ur. dziecka
wg mnie mogę jej przyznać zr z dodatkiem od kwietnia, ponieważ dnia 11.04.2014 r. nie ma żadnego dochodu, gdyż ten zasiłek macierzyński był z zusu po utracie zatrudnienia, czyli na dzień zlozenia wniosku nie jest ani dochodem uzyskanym ani utraconym - dobrze myślę?
~Ania

Napisano: 02 kwie 2014, 14:26

ja myślę że jeżeli dochód nie przekracza bez robienia utraty to dać od marca i dodatek też. Jeżeli trzeba robić utratę bo dochód przekracza to od kwietnia bez dodatku
~misia

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x