Dofinansowanie do wypoczynku pełnoletniego - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 mar 2025, 9:52

Dzień dobry wszystkim,
Mam do Was następujące pytanie:
Czy przyznajecie rodzinom zastępczym dofinansowanie do wypoczynku na pełnoletniego/pełnoletnią?
Ja byłam na stanowisku że nie, ale mam wiele wątpliwości:
Argumenty za stanowiskiem, że pełnoletniemu nie przyznajemy przedmiotowego świadczenia:
1. art. 83 brzmi, że dofinansowanie do wypoczynku poza miejscem zamieszka DZIECKA (nie ma mowy o osobie pełnoletniej czy dziecku, które osiągnęło pełnoletność)
2. w art. 82 jest zapis że na dziecko, które osiągnęło pełnoletność przysługują świadczenia z art. 80 i 81 - katalog zamknięty
3. w art. 83 termin "osoba, która osiągnęła pełnoletność" pojawia się jedynie w kwestii ust. 2 i 3, które dot. środków finansowych na utrzymanie lokalu/domu. świadczenia określone w art. 83 w ust. 1 pkt 1 oraz pkt 2 lit. a są przeznaczone na DZIECKO.
Argumenty, które narodziły wątpliwość:
1. Komentarz do ustawy, który wyraża stanowisko, że aktualnie przepis nie ogranicza dostępu do tego rodzaju świadczenia /w poprzedniej wersji przepisu było ograniczenie wiekowe od 6 do 18 lat/ i że z pomocy tej mogą korzystać wszystkie dzieci niezależnie od wieku.
2. Brak orzecznictwa /na LEXie/

:arrow: Chętnie poznam Wasz punkt widzenia w tej sprawie, może macie ten temat przegadany z radcą prawnym?
Z góry dzięki, pozdrawiam i życzę miłego dnia ! :)
Anaya
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:28
Zajmuję się: Świadczenia na dzieci umieszczone w pieczy

Napisano: 28 mar 2025, 10:33

Już kiedyś to pisałem.
Nie można.
Pełnoletniemu, który się usamodzielnił świadczenie takie nie przysługuje, katalog świadczeń jest zamknięty - art. 140 ustawy o wspieraniu rodziny.
Jeśli zaś chodzi o pełnoletnich, którzy pozostali w dotychczasowej RZ na podstawie art. 37 ustawy o wspieraniu rodziny, to rodziny gdzie pozostali otrzymują świadczenia na podstawie art. 82 ustawy o wspieraniu rodziny a w artykule tym jest tylko odwołanie do świadczeń z art. 80 i art 81. Dofinansowanie do wypoczynku zaś jest w art 83.
a komentarze do ustawy ..... szkoda komentować....
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 28 mar 2025, 14:47

Przyznajemy dofinansowanie tylko na dziecko w rodzinie zastępczej, nie uwzględniamy pełnoletnich pozostających w rz.
Cybinka1
Praktykant
Od: 25 sty 2023, 16:13
Zajmuję się: Świadczenia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x