dokumenty do wsniosku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 sie 2022, 10:09

Witam, mam dwa pytania:
1) Czy jeśli zarządca na wniosku rozpisze (rodzaj i kwoty) wydatki (bez dopisku, że zostały uregulowane/zapłacone i informacji za jaki okres one są) to czy wymagamy dodatkowego dokumentu czy bierzemy te wydatki rozpisane tylko na wniosku?

2) dochodem wnioskodawcy jest emerytura z ZUS - do wniosku dołączona jest tylko decyzja ostatnia z ZUS - czy wyliczamy dochód tylko z decyzji (kwota brutto - podatek - skł. zdr.) czy wymagamy jeszcze dodatkowo np. potwierdzenia przelewu czy odcinka?
pytająca1
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 21:26
Zajmuję się: FA

Napisano: 09 sie 2022, 10:33

Zgodnie z ustawą o dm oraz wzorem wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego zarządca na wniosku potwierdza wydatki za miesiąc poprzedzający dzień złożenia wniosku. Nie ma innej opcji. :) wpisuje datę i podpisuje się na wniosku. Ja dodatkowo biorę wydruk wyszczególniający co jest składnikiem wydatku ogólnego lub zarządca sam wyszczególnia składniki wydatku. Jeżeli są rozpisane nie musisz brać dodatkowych dokumentów. Wydatki nie muszą być opłacone...dopiero po wydaniu decyzji gdy przez 2 miesiące nie bedzie dopłacane do całości wtedy wypłaty wstrzymujesz ...oczywiscie po uzyskaniu informacji od zarządcy.
Jeżeli wnioskodawca dostarczył decyzję i oświadcza, że w okresie tych 3 miesięcy była jednakowa wpłata to z decyzji sprawdzasz wysokość emerytury/renty. Ja nie wymagam odcinków z konta :) Wnioskodawca podpisuje sie pod odpowiedzialnoscia karną...uczulam ich o tym...choc wątpię by się bali :) ale najczesciej przynoszą zaswiadczenie z zusu lub krusu
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 12 sie 2022, 8:22

jeżeli wnioskodawca ma na siebie umowę np. wodę, czy śmieci i płaci sam (po za czynszem do Zarządcy) to powinien też przedstawić rachunki.
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x