Dopłata do lekarstw - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 sie 2010, 8:36

Mam pytanie dotyczące rozliczania płatności za leki w Waszych DPS. U nas apteka wystawia fakturę na każdego mieszkańca oddzielnie w wyszczególnieniem ile płaci on, a ile DPS. Robimy do tych faktur zestawienie, pielęgniarka zbiera kasę od ludzi pieniądze i wpłaca do kasy. Wpłacone pieniądze idą na konto depozytowe, a potem zbiorczym przelewen do apteki. Jest jednak z tym ogrom roboty, bo u nas (100 mieszkańców) tych faktur w ciągu miesiąca bywa nawet 120,a tym samym 120 wystawionych kP itd. Zastanawiam się jak to uprościć, może ktoś ma jakiś inny patent na rozwiązanie tej sprawy. Jestem ciekawa jak to wygląda w innych Domach?
~Basia

Napisano: 05 sie 2010, 12:56

u nas leki do limitu ceny czyli 22 zł. przywozi przestawiciel cefarm na zbiorczą fakturę. resztę leków wykupujemy każdemu osobno na paragon z pieniędzy mieszkańca w tanich aptekach.paragony zbiera kasjerka.
~lala

Napisano: 05 sie 2010, 12:56

u nasz mieszkaniec podpisuje oświadzcenie, że wyraża zgodę na zapłacenie lekoów powyżej limitu ceny z jego konta depozytoweo, później robi się zbiorówkę i z konta depozytowego do apteki robi sie przelew
~wiki

Napisano: 10 sie 2010, 22:03

do wiki- a co z mieszkańcami, którzy nie mają pieniędzy na depozycie - nie wierzę, że takich nie masz.
U mnie odbieram faktury imienne z apteki, do której wcześniej trafiły wszystkie recepty. Spisuję kwoty (nierzadko też kseruję faktury, aby oddać mieszkańcowi). Następnie w trakcie wypłacania świadczenia przez listonosza proszę mieszkańca o zapłacenie danej kwoty- płaci lub nie zależy od humoru - pieniądze trafiają na specjalne konto, z którego księgowość reguluje rachunki z apteką.
~dona

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem