dopłaty do czynszu - mieszkania SIM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 5 z 7    [ Posty: 67 ]

Napisano: 07 sty 2026, 10:43

Hej,
właśnie się dowiedziałam, że przypadła mi zaszczytna rola robienia dopłat do czynszu. mam kilka pytań bo jestem kompletnie zielona:
1. Klient przychodzi składa wniosek, i od kiedy rozpatrzyć? Od miesiąca złożenia wniosku?

2. Od kiedy przyznać jak przychodzi w styczniu 2026? Od stycznia? Od razu na 15 lat?

3. Istnieje coś takiego jak zł/zł, jeżeli przy wyliczaniu dochodu jest małe przekroczenie kryterium? (nie chodzi o aktualizację wniosku, tylko klient składa po raz pierwszy wniosek)

4. Co jeśli powierzchnia normatywna jest większa niż użytkowa? Odmowa?

5. Czy pobiera się opłatę skarbową?

6. Reszta załączników do wniosku od razu czy przy aktualizacji? (Chodzi mi o załączniki 4-8, np.: o wcześniejszym stosowaniu dopłat)

Dziękuję
zosiab
Praktykant
Od: 16 sie 2021, 11:11
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 sty 2026, 13:50

zosiab pisze:
07 sty 2026, 10:43
Hej,
właśnie się dowiedziałam, że przypadła mi zaszczytna rola robienia dopłat do czynszu. mam kilka pytań bo jestem kompletnie zielona:
1. Klient przychodzi składa wniosek, i od kiedy rozpatrzyć? Od miesiąca złożenia wniosku?

2. Od kiedy przyznać jak przychodzi w styczniu 2026? Od stycznia? Od razu na 15 lat?

3. Istnieje coś takiego jak zł/zł, jeżeli przy wyliczaniu dochodu jest małe przekroczenie kryterium? (nie chodzi o aktualizację wniosku, tylko klient składa po raz pierwszy wniosek)

6. Reszta załączników do wniosku od razu czy przy aktualizacji? (Chodzi mi o załączniki 4-8, np.: o wcześniejszym stosowaniu dopłat)

Dziękuję
1. Jesli klient przychodzi np. okolo polowy stycznia i sklada wniosek o doplate to masz 30 dni na wydanie decyzji.Są dwa wyjscia a wiec albo sie wyrobisz z wystawieniem decyzji przed 20 stycznia i zdazysz zawnioskowac do BGK o doplate dla niego ktora przyznasz od lutego albo wystawisz decyzje np. koncem stycznia lub poczatkiem lutego i bedziesz musiał dopiero przed 19 lutym zawnnioskodwac do BGK o doplaty i wtedy przyznasz od marca
2.my przyznawalismy na 15 lat z obowiązkiem corocznej weryfikacji
3. tak, jest taki zapis w ustawie
4. jesli powierzchnia normatywna jest wieksza to uwzgledniamy użytkową i doplate przyznajemy
5. tak, do decyzji pobieramy oplate skarbowa
6. do wniosku załączaja wszystkie załączniki . Jesli którys załacznik nie dotyczy to po prostu taka adnotacje daje na danym zalaczniku "nie dotyczy" , podpisuje i zalacza do wniosku.
Mikolaze
Starszy referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 08 sty 2026, 9:44

Mikolaze pisze:
07 sty 2026, 13:50
zosiab pisze:
Hej,

Dziękuję
1. Jesli klient przychodzi np. okolo polowy stycznia i sklada wniosek o doplate to masz 30 dni na wydanie decyzji.Są dwa wyjscia a wiec albo sie wyrobisz z wystawieniem decyzji przed 20 stycznia i zdazysz zawnioskowac do BGK o doplate dla niego ktora przyznasz od lutego albo wystawisz decyzje np. koncem stycznia lub poczatkiem lutego i bedziesz musiał dopiero przed 19 lutym zawnnioskodwac do BGK o doplaty i wtedy przyznasz od marca
2.my przyznawalismy na 15 lat z obowiązkiem corocznej weryfikacji
3. tak, jest taki zapis w ustawie
4. jesli powierzchnia normatywna jest wieksza to uwzgledniamy użytkową i doplate przyznajemy
5. tak, do decyzji pobieramy oplate skarbowa
6. do wniosku załączaja wszystkie załączniki . Jesli którys załacznik nie dotyczy to po prostu taka adnotacje daje na danym zalaczniku "nie dotyczy" , podpisuje i zalacza do wniosku.
Dziękuje bardzo za odpowiedź.
zosiab
Praktykant

Napisano: 10 sty 2026, 0:13

zosiab pisze:

Dziękuję
ad.3/ kwestię tą fajnie wylicza kalkulator excell z BGK, który stosowany jest do wyliczenia dopłat na etapie wnioskowania o zawarcie umowy ws dopłat. Poproś o niego, na pewno ktoś go uzupełniał już. Na jakim jesteś etapie z tymi dopłatami?

ad.4/ przyznam, że nie znalazłem takiego zapisu w ustawie o ponoszeniu wydatków mieszkaniowych...znalazłem tylko w art.16 ust.9 informacje o weryfikacji...
michaelSIM
Praktykant
Od: 26 paź 2025, 15:46
Zajmuję się: dopłaty do czynszu, mieszkania SIM

Napisano: 13 sty 2026, 14:22

michaelSIM pisze:
10 sty 2026, 0:13
zosiab pisze:

Dziękuję
ad.3/ kwestię tą fajnie wylicza kalkulator excell z BGK, który stosowany jest do wyliczenia dopłat na etapie wnioskowania o zawarcie umowy ws dopłat. Poproś o niego, na pewno ktoś go uzupełniał już. Na jakim jesteś etapie z tymi dopłatami?

ad.4/ przyznam, że nie znalazłem takiego zapisu w ustawie o ponoszeniu wydatków mieszkaniowych...znalazłem tylko w art.16 ust.9 informacje o weryfikacji...
Sorki miałam urlop. Dziękuję za odpowiedź. Na razie wypełniłam upoważnienia do dostępu do systemu MnS i pełnomocnictwa. Narazie nie miała żadnego wniosku

Wyczytałam z broszury pod linkiem: https://www.bgk.pl/files/public/Pliki/M ... 8.2021.pdf
strona 10 - o co w tym chodzi to nie wiem.
zosiab
Praktykant

Napisano: 13 sty 2026, 14:46

zosiab pisze:
13 sty 2026, 14:22
michaelSIM pisze:
zosiab pisze:

Dziękuję

Sorki miałam urlop. Dziękuję za odpowiedź. Na razie wypełniłam upoważnienia do dostępu do systemu MnS i pełnomocnictwa. Narazie nie miała żadnego wniosku

Wyczytałam z broszury pod linkiem: https://www.bgk.pl/files/public/Pliki/M ... 8.2021.pdf
na ile mieszkań w bloku macie podpisaną umowę w sprawie dopłat?
Mikolaze
Starszy referent

Napisano: 13 sty 2026, 14:49

48 mieszkań
zosiab
Praktykant

Napisano: 13 sty 2026, 15:28

zosiab pisze:
13 sty 2026, 14:49
48 mieszkań
przy takiej ilosci to ja proponowałabym aby sie Ci najemcy zorganizowali i przyszli mniej wiecej w jednym czasie aby móc wydać decyzję a pozniej już złozyc do BGK wniosek o wyplate doplat. Bez zorganizowania przez nas tych najemców bedzie szło to jak krew z nosa co bedzie dla gminy tylko utrudnieniem....
Mikolaze
Starszy referent

Napisano: 13 sty 2026, 22:17

zosiab pisze:
13 sty 2026, 14:22
michaelSIM pisze:
zosiab pisze:

Dziękuję

przeczytałaś więc pewnie to:
"Ustalona kwota dopłaty może zostać pomniejszona o kwotę odpowiadającą różnicy pomiędzy średnim miesięcznym dochodem gospodarstwa domowego branym pod uwagę przy okresowej weryfikacji uprawnienia najemcy do dopłat, a limitem ustalonym dla gospodarstwa domowego najemcy na zasadach określonych w ustawie w oparciu o wysokość ostatnio ogłoszonego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej"
- czyli chodzi o pomniejszenie przy okresowej weryfikacji, za rok, dwa od pierwszego przyznania.

Skoro nie składałaś wniosku o zawarcie umowy, to zapytaj czy jest już zawarta z BGK umowa ws zapewnienia dopłat...
Na jakim etapie jest inwestycja (budowa)?
michaelSIM
Praktykant
Od: 26 paź 2025, 15:46
Zajmuję się: dopłaty do czynszu, mieszkania SIM

Napisano: 14 sty 2026, 8:34

Dwie umowy są podpisane chyba w grudniu 2025, jedna na stosowanie dopłat, a druga na korzystanie z ich systemu MnS. Wczoraj wysłałam do BGK pełnomocnictwa na dostęp do systemu.

Wczoraj również było uroczyste otwarcie przez inwestora, oraz władze gminy. Dzisiaj ma przyjść pierwsza osoba po wniosek.
zosiab
Praktykant

Strona 5 z 7    [ Posty: 67 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x