Z tego co ja sie dowiedzialam to srodki z F.P. to są srodki z funduszy celowych , ktore są księgowane poza budżetem na wydzielonym rachunku bankowym i w związku z tym nie sporządza się sprawozdań budżetowych.Natomiast środki z B.P. traktujemy tak jak każdy wpływ środków - dotacji na wydatki w tym przypadku na zadanie zlecone na asystenta rodziny.Wyodrębniona ewidencja księgowa musi być dla jednych i drugich środków.Pozdrawiam
Z tego co mi wiadomo to ma być założony odrębny rachunek bankowy na wpływ środków z Funduszu Pracy.
Odnośnie środków z dotacji jest pismo na zwiększenie planu więc w moim przekonaniu wydatki księgowane normalnie jak każde dotowanie zadanie, czyli bez odrębnej ewidencji, ale tego nie jestem pewna.
Ale jeżeli środki z FP nie przejdą przez budżet to nie będzie widać całej kwoty dofinansowania, którą otrzymamy. Mylę się?
Skąd macie informacje, że to powinno być poza budżetem?
w sprawozdaniach wykazujesz tylko środki własne i z b.p., a te z FP będą widoczne jedynie w rachunku zysków i strat i w bilansie, jeżeli nie zwrócisz nadwyżki do końca roku.
Ok, ale skąd wiecie że to powinno być poza budżetem?
Szczerze powiedziawszy wstępnie ustaliłam, że przyjdzie to na rachunek gminy (nie mamy odsetek, więc nie musimy zakładać wyodrębnionego rachunku), gmina to przyjmie na dochody i przekaże nam na wydatki. Byłoby widać wkład własny, dotacje i środki z FP. A tak to będzie widać dotacje i wydatki własne pomniejszone o środki z FP.
Dlaczego tego nie można przyjąć na budżet? Jest jakaś zasada, że jak są to środki z FP to powinny być poza budżetem?
fajne klocki np. lista wypłat dla asystenta będzie na 2000 a w rb28S po refundacji ze srodków funduszu pracy będzie widać tylko np.1000,00 bo środków funduszu pracy niby nie wykazujemy. Ja tego nie ogarniam...
U nas nawet żadnego pisma nie ma o środkach z Funduszu Pracy, a więc nawet nie ma jak w Gminie tego wrzucić na dochody a więc i u nas na wydatki nie ma podstawy. Dziwne to wszystko. O refundacji dotychczasowych kosztów nawet nie wspominając, bo co zmniejszymy w budżecie wydatki za poprzednie miesiące i gdzieś w "czeluściach" znikną