Dotacja na asystenta - jak zaksięgować? - Księgowość

Strona 5 z 10    [ Posty: 91 ]

Napisano: 20 paź 2017, 9:00

Otrzymaliście jakieś pismo na temat środków FP? :shock:
Jeżeli będzie wprowadzać do budżetu to z jaką klasyfikacją?
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 20 paź 2017, 16:50

My dostaliśmy tylko decyzję na środki z B.P. - dotacja na zadania zlecone i te środki wprowadzono do budzetu OPS.Środki z F.P. są poza budżetowe i nie wchodzą do budzetu OPS - nie ma na nie planu i wykonania w sprawozdaniu o wydatkach rb 28s.Tak jest u mnie.Pozdrawiam :)
zosia42
Referent
Od: 17 wrz 2017, 18:13
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 21 paź 2017, 10:09

... sęk w tym, że jest ustawa o dochodach i art8 ustęp 3 pozwala zaliczyć śroki z FP do budżetu. A OPS nie ma prawa prowadzić gospodarki i reazlizować swoich zadań środkami pozabudżetowymi.

Co więcej środki pozabudżetowe określa Rada Ministrów (miałem o tym ostatnio szkolenie w MSZ) w formie rozporządzenie wydanego na podstawie aty 5 ustęp 4 UOFP. A tam FP nigdy nie było. Środki FP nie są również depozytem. A zatem to co opisujesz to złamanie zasad gospodarki budżetowej.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2017, 17:50

Podobno nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi więc:
Do TWoj: skoro środki z FP mają być wprowadzone do budżetu to ja mam pytanie na jakiej podstawie mają zostać one wprowadzone po stronie dochodowej w organie a w OPS-ach po stronie wydatkowej bez żadnego pisma?

lodzia jak te środki zamierzacie wprowadzić do budżetu?

zosia42 to jest jakieś wyjście z tej sytuacji.

Niezły orzech do zgryzienia jest z asystentem w tym roku. :(
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 22 paź 2017, 12:47

Nie wiem TWoj czy to co napisalam jest łamaniem gospodarki budżetowej ale z tego co się dowiedziałam to podobna była sytuacja w oświacie - oni też dostali srodki z F.P. na zadanie które u siebie realizowali i tak to było realizowane jak napisałam powyżej czyli poza budżetem gminy, wię nie do końca jest tak jak piszesz.Pozdrawiam :)
zosia42
Referent
Od: 17 wrz 2017, 18:13
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 22 paź 2017, 15:36

Umowa nie byłaby podstawą do wprowadzenia do planu? A w oświacie jakie zadanie było realizowane? Bo jeżeli chodzi o młodocianych to ponoć były wytyczne że w Gminie ma być to poza budżetem i tu było tylko jedno źródło finansowania.
olaaa89
Praktykant
Od: 19 paź 2017, 8:40
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 22 paź 2017, 21:21

zosia42 pisze:Nie wiem TWoj czy to co napisalam jest łamaniem gospodarki budżetowej ale z tego co się dowiedziałam to podobna była sytuacja w oświacie - oni też dostali srodki z F.P. na zadanie które u siebie realizowali i tak to było realizowane jak napisałam powyżej czyli poza budżetem gminy, wię nie do końca jest tak jak piszesz.Pozdrawiam :)

FP jest państwowym funduszem celowym, którego plan jest w ustawie budżetowej. Możesz to zobaczyć tu:

https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... 017/ustawa

a OPS jest albo wydziałem w urzędzie albo jednostką budżetową założoną przez Twoją gminę.

Nie masz prawa wykonywać ustawy budżetowej bo za podstawę swej działalności masz uchwałę budżetową. Uchwałę a nie ustawę. FP ma swój budżet w ustawie a TY w uchwale.

To że środki FP nie są plnowane w formie dotacji z państwowego funduszu to wieloletni błąd dysponenta funduszu ale z drugiej strony próblem ów wilele lat temu wyjaśniła Regionalna Izba Obrachunkowa z Poznania .

Cytuję z pisma RIO:

Poznań, 24 sierpnia 2005 r.

Regionalna Izba Obrachunkowa w Poznaniu uprzejmie informuje, że w świetle wyjaśnień pozyskanych z Ministerstwa Gospodarki i Pracy środki finansowe na zadania finansowane z Funduszu Pracy są przekazywane w dwojakiej formie a mianowicie:
- na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 września 2004 r. w sprawie algorytmu ustalania kwot środków Funduszu Pracy na finansowanie zadań w województwie (Dz.U. Nr 224 poz 2273)
- w formie przelewów redystrybucyjnych
Ponadto Regionalna Izba Obrachunkowa w Poznaniu informuje, że w planie finansowym Funduszu Pracy nie planuje się przekazywania środków finansowych do jednostek samorządu terytorialnego w formie dotacji. Tym samym środki finansowe pozyskiwane z Funduszu Pracy na podstawie umów zawartych na realizację zadań określonych przepisami ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy winny być klasyfikowane po stronie dochodowej w § 0970 "Wpływy z różnych dochodów"

Informację sporządził:
(-) Marek Ślusarski
Naczelnik WIAS RIO Poznań

...a zatem prowadzicie gospodarkę budżetową z naruszeniem przepisów UOFP, bo błędnie zaliczacie środki FP do środków pozabudżetowych, które są tworzone jedynie na podstawie rozporządzenia do art 5ust4 UOFP.

Mylisz się zatem i popełniasz błąd zaliczając środki FP do środków pozabudżetowych zamiast ująć je na paragrafie 097 i wprowadzić do budżetu na podstawie art 8u3 ustawy o dochodach JST.

Masz naruszenie DFP jak Amen...

Pozdr TW
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2017, 10:35

my na sesji wprowadzimy środki FP do budżetu
lodzia
Praktykant
Od: 21 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: Główny Księgowy

Napisano: 24 paź 2017, 10:50

lodzia, a jak wprowadzicie na podstwie umowy ?
Crazy29
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:16
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2017, 15:21

lodzia pisze:my na sesji wprowadzimy środki FP do budżetu
...i tak jest zgodnie z przepisami. Fundusz pracy jest w ustawie budżetowej a Wy macie działać na podstawie uchwały budżetowej. Amen.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 5 z 10    [ Posty: 91 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x