Dożywianie- problemy różne. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 21 sty 2014, 12:55

Witam!
Wątek nie będzie dotyczył mian w prawie, rozporządzeń itp.

Jest to problem praktyczny, a więc: od czasu do czasu wizytujemy szkoły w których są dożywiane dzieciaki związku ze sprawdzanie dostawcy obiadów. W trakcie takiej wizyty wyszedł taki problem, że niektóre dzieciaki nie jedzą tych posiłków wcale!!!
Albo ich nie ma w szkole (wagarują) albo wcale nie zjawiają się na stołówce i trzeba ich doprowadzać.

Myślałam, że problem leży w posiłkach itp. ale obiad jest smaczny, ciepły i różnorodny. Sam dostawca skarżył się, że nie jedzą surówek itp. i może problem tkwi w domu -rodzice nie podają takich dań i nie są nauczeni ich jeść...?

Postanowiłam przeprowadzić ankietę wśród uczniów dożywianych na temat posiłków ich jakości i dlaczego ich nie jedzą... czekam aż szkoły mi je odeślą.

Co byście zrobili w takiej sytuacji? Poinformowali rodziców, że dzieciaki nie jedzą i albo rezygnują albo ich skreślamy i dajemy innych na ich miejsce???

~dany

Napisano: 21 sty 2014, 13:53

Jak skreślamy i dajemy innym na ich miejsce a tak można,przecież decyzja jest na konkretną rodzinę.
Skoro dzieci nie jedzą to chyba szkoła powinna zawiadomić rodziców to szkoła daje wykaz uczniów ile dni jadły w danym miesiącu ,bo na tej podstawie ops płaci za posiłek.
~Iza

Napisano: 21 sty 2014, 14:25

Pewnie, że decyzja jest na rodzinę ale jeśli dzieciaki z rodziny nie jedzą lub ich cześć to niech się konkretnie zdeklarują na następny mc ile dzieci z rodziny na obiady.

Bo tu właśnie chodzi o koszty po co płacić z obiad kogoś kto nie je.
Co do szkół - umywają ręce. Dają listę i tyle. Nawet z rodzicami o tym nie mówią, ani z dzieciakami na temat odżywiania itp.
~dany

Napisano: 21 sty 2014, 17:00

bywa i tak, że żeby zjeść posiłek to podawana jest informacja \"teraz na posiłek dzieci z opieki\" u nas tak się zdarzalo i dlatego, wyszło po jakims czasie, dzieci nie chcialy korzystac z posiłków
~asia

Napisano: 21 sty 2014, 17:01

po interwencjach i telefonach na szczescie wszystko wrocilo do normy
~asia

Napisano: 22 sty 2014, 12:28

Mam nadzieję, że analiza wyników ankiet powie w czym problem.
~dany

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x