DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 15 sty 2014, 18:34

Jeżeli wystąpię z wnioskiem o umieszczenie w DPS bez zgody klienta
to do Sądu składam tylko wniosek i opisuję styt.tej osoby.Czy są potrzebne
jakieś do wniosku załączniki?
Jeżeli Sąd je wyda to klienta umieszczamy a wszelkie inne dokumenty gromadzi mi DPS? Pewno jeszcze wcześniej nasza decyzja kierująca?
Czy tak to ma wyglądać?
~taki sobie

Napisano: 15 sty 2014, 21:19

musi być zaświadczenie lekarskie wszelkie dokumenty gromadzi ops oczywiscie decyzja kierująca
~kiki

Napisano: 15 sty 2014, 22:23

Na jakim druku i jaka treść?
~taki sobie

Napisano: 15 sty 2014, 23:27

Mam spore doświadczenie w tej materii. Do sądu kieruję wniosek i dołączam wszelkie dokumenty, jakie udało się w sprawie zgromadzić (karty informacyjne leczenia szpitalnego, zaświadczenia lekarskie - nie są one niezbędne). Podstawa to przede wszystkim szerokie uzasadnienie - opis sytuacji i wskazanie na okoliczności/przesłanki, że brak opieki zgraża życiu i zdrowiu. Potem często otrzymujemy (OPS) zaproszenie do udziału w rozprawie jako świadek. Czasem pomagamy w doprowadzeniu na badanie do biegłego. Kiedy zapada postanowienie i jest już prawomocne, wydajemy decyzje o skierowaniu zgodnie z rozporządzeniem sprawie dps. I kieruję dokumentację do PCPR-u.
~Pracownik socjalny

Napisano: 16 sty 2014, 19:13

dzieki
~taki sobie

Napisano: 16 sty 2014, 22:42

Jak długo trwa u was cała procedura?
~Kaja

Napisano: 17 sty 2014, 11:44

Kilka miesięcy. Zależy też oczywiście od sprawy. Bywa, że 2-3 miesiące, ale i dłużej też. Trwa to tak długo ze względu na potrzebę wydania opinii przez biegłego, potem rozprawa - jak na jednej się skończy, to szybciej otrzymasz postanowienie sądu. Postanowienie musi być prawomocne. O odpis postanowienia trzeba wystąpić z zaznaczeniem, żeby było prawomocne.
~Pracownik socjalny

Napisano: 18 sty 2014, 11:31

Ja czekałam prawie rok.
~xx

Napisano: 19 sty 2014, 12:20

ja złożyłam wniosek do sądu bez zaświadczenia .opisałam sytuacje. daty pobytu w szpitalu/ kart nie wysyłałam/ zaświadczenie jest zbędne gdyż i tak sąd występuje o badanie biegłych i ta opinia jest podstawą do wydania postanowienia
~klio

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x