DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 maja 2023, 14:37

Hej, wklejam tutaj ten post ponieważ więcej osób tu zagląda.
Mam podopieczną która przebywa w Domu Pomocy Społecznej. Do tej pory pokrywaliśmy cały koszt pobytu ponieważ w/w nie posiadała żadnych dochodów. W tym miesiącu otrzymaliśmy wywiad z informacją, że podopieczna otrzymała rentę socjalną od m-ca I.2023 roku którą będzie miała wypłaconą z wyrównaniem w m-cu IV. 2023 roku.
Od kiedy mam zmienić decyzję ustalającą odpłatność od stycznia czy od maja ?
Dziekuję :)
Marynia70
Praktykant
Od: 21 lut 2019, 13:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 08 maja 2023, 8:05

Na podstawie uchwały NSA nr I OPS 7/17 z dnia 11.06.2018 r. „wydanie decyzji na podstawie art. 59 ust. 1 w związku
z art. 61 ust. 1 i ust. 2 ustawy w celu ustalenia opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej może obejmować okres przed wydaniem decyzji, albowiem decyzja ta konkretyzuje obowiązek powstający z mocy prawa z dniem zaistnienia takiego zdarzenia prawnego jak umieszczenie osoby uprawnionej w domu pomocy społecznej”. W związku z powyższym bieżącą odpłatność należy pomniejszyć o należność za okres od stycznia do maja, czyli wydajesz decyzję w maju i przeliczasz od stycznia :)
EdytaGOPS
Praktykant
Od: 17 lut 2020, 9:53
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 08 maja 2023, 11:38

Odnośnie zmiany decyzji...
w ubiegłym roku zmieniłam decyzję o odpłatności za DPS
teraz zmieniła się sytuacja dochodowa i po raz kolejny trzeba zmieniać
jak robicie
Zmieniacie pierwszą decyzję pierwotną a co robicie ze zmieniającą, z poprzedniego roku, uchylacie?
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26

Napisano: 09 maja 2023, 7:25

zawsze zmieniasz decyzję pierwotną ale nawiązujesz do ostatnio zmienionej - coś na zasadzie "zmieniam decyzje nr..... ostatnio zmienioną decyzją nr....
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x