DPS w pobliżu rodziny jak załatwić - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 paź 2018, 22:58

Witam
Mam decyzję o skierowaniu siostry do DPS w jej miejscu zamieszkania, lecz termin przyjęcia wyznaczono na 2020 rok ( czyli więcej niż 3 miesiące ). Siostra wymaga 24 godzinnej opieki więc dochodząca opiekunka z MOPS nie załatwia sprawy. Siostra jest osobą samotną, jej jedyna rodzina, czyli ja mieszka ok. 160 km od jej miejsca zamieszkania. Ja tez już mam swoje lata i nie mogę tak daleko jeździć, a w moim miejscu zamieszkania mogę otrzymać dla siostry DPS w 4-5 miesięcy, ale musiała by być skierowana przez " swój " MOPS. Mój wniosek dołączony do dokumentacji został odrzucony z uzasadnieniem niskiego budżetu MOPS. Siostra cietrpi na otępienie typu Pick'a - a ja jestem dla niej jedynym punktem stałym w jej rzeczywistości.

Mam zamiar odwołać się od tej decyzji - do 2020 roku siostra nie może czekać - obecnie umieściłem ją w prywatnym ZOL ale finansów na wysokie tam opłaty wystarcz na 6-7 m-cy.

Bardzo proszę osoby, które z tym problemem się spotkały o rady, pomoc, argumenty ( np. wyroki w podobnych sprawach ) w wszelkie inne sugestie

z góry dziękuję
jarymi
Praktykant
Od: 20 paź 2018, 22:42
Zajmuję się: emeryt

Napisano: 22 paź 2018, 14:06

Nie można odrzucić wniosku, bo OPS nie ma pieniedzy !!!!!!! to jest zadanie obowiązkowe gminy i nato muszą znaleźć sie pieniadze. Odwołać się .
DSZ
Referent
Od: 08 mar 2017, 14:21
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 paź 2018, 21:28

No napewno będę się odwoływał ale potrzebuję jakichś argumentów najlepiej prawnych
jarymi
Praktykant
Od: 20 paź 2018, 22:42
Zajmuję się: emeryt

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x