dps zobowiązani - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 31 sie 2022, 9:56

Kochani pomóżcie. Przeczytałam już wiele wyroków jednak dalej mało wiem.
Jest babcia umieszczona w DPS. ma 5 dzieci, jedno nie żyje, jedno umową płaci daną kwotę, inni nie przekraczają kryteriów. Dodatkowo istnieją wnuki , które nie zgadzają się na umowę, ani wywiad, i są tacy co zgodzili się na wywiad ale nie przekraczają 300. Jak ustalić odpłatność? jak dzielić ? czy najpierw na dzieci? Pomóżcie bo terminy gonią :(
mbgops
Stażysta
Od: 11 gru 2018, 14:26
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 31 sie 2022, 10:37

Zgodnie z ustawą za opłatę odpowiadają: małżonek, zstępni przed wstępnymi.
Ustawa nie wprowadza zasady, że zstępni dalsi stopniem ponoszą opłatę jeśli bliżsi stopniem zstępni nie mogą tej opłaty ponosić (jak jest w przypadku alimentów).
Moim zdaniem postępowanie w sprawie opłaty należy prowadzić z udziałem wszystkich zstępnych (dzieci, wnuki, prawnuki) a opłatę należy nakładać na wszystkich zstępnych spełniających kryteria dochodowe, bez względu na stopień pokrewieństwa.
Ale praktyka (i orzecznictwo) jest bardzo różne: opłata na rzecz wnuków tylko wówczas jeśli zstępny bliższego stopnia jest zwolniony lub go nie ma, opłata tylko dla pełnoletnich zstępnych, opłata na wnuków tylko wówczas jeśli nie ma w ogóle dzieci.
Również co do tego czy dzielić opłatę proporcjonalnie do liczby zstępnych, z uwzględnieniem osób zwolnionych z opłaty czy nie, zarówno praktyka OPS i orzecznictwo są różne.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x