drugi miesiac od podjecia pracy-urlop bezplatny

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
GigaB.
Stażysta
Zajmuję się: śR-FA-500+
Kontakt:

drugi miesiac od podjecia pracy-urlop bezplatny

Post autor: GigaB. »

Pan podjąl pracę w listopadzie 2017r., zgodnie z ustawą bierzemy wiec dochod za nastepny miesiac czyli grudzien 2017r. Okazalo się, ze pan w grudniu 2017r. przebywal na urlopie bezplatnym i nie osiagnal wiec zadnego dochodu. Upewnijcie mnie, biore ten grudzien jako zero?
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: drugi miesiac od podjecia pracy-urlop bezplatny

Post autor: Yozo »

wg ustawy zero
GigaB.
Stażysta
Zajmuję się: śR-FA-500+
Kontakt:

Post autor: GigaB. »

troche to niesprawiedliwe, bo pan zarabia generalnie bardzo duzo:) No ale rozumiem, ustawa to ustawa.
renulka
Starszy referent
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
Kontakt:

Post autor: renulka »

Trudna sprawa, można bybylo uznać że w związku z brakiem realnego dochodu za ten miesiąc przyjąć dochód za miesiąc następny i ewentualnie uchylić po tym realnym uzysku. Ostatnio czytałam w poradniku, że jeśli jest umowa na jeden miesiąc potem przerwa i kolejna umowa z tym samym pracodawcą mpips napisał że nie nastąpiło realne uzyskanie dochodu i należy przyjąć dochód uzyskania z drugiej umowy. No ale to tylko dywagacje na temat realnego uzysku ni jak do ustawy się nie ima.
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

Ja w poprzednim okresie zasiłkowym miałam taką sytuację. Zadzwoniłam na infolinię to Panie były zdziwione, że ludzie tak potrafią kombinować. Jako dochód uzyskany wpisałam 0.
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

podobnie jest z działalnoscią gospodarczą, też przez parę pierwszych miesiecy nie ma dochodu.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
ODPOWIEDZ