DRUGI raz złożony wniosek(??) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 sty 2015, 10:58

kobietka złożyła wniosek na ŚP i ZP ..... a okazało się że ma już przyznane i ŚP i ZP ...do 2018r. /// nie odbiera w ogóle tel i nic nie przyjdzie mi napisać że złożyła wniosek omyłkowo.... bo od 2 tyg nie mogę się z nią skontaktować /// jaki będzie tryb postępowania???? .... wydać decyzję odmowną?? czy pisemko o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia..... ???? nie wiem......
jagienka

Napisano: 19 sty 2015, 11:01

bez rozpatrzenia
Miłosz15

Napisano: 19 sty 2015, 15:24

umorzenie postępowania
Mokkate

Napisano: 20 sty 2015, 13:03

jagienka pisze:kobietka złożyła wniosek na ŚP i ZP ..... a okazało się że ma już przyznane i ŚP i ZP ...do 2018r. /// nie odbiera w ogóle tel i nic nie przyjdzie mi napisać że złożyła wniosek omyłkowo.... bo od 2 tyg nie mogę się z nią skontaktować /// jaki będzie tryb postępowania???? .... wydać decyzję odmowną?? czy pisemko o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia..... ???? nie wiem......
Wyłącznie odmowa wszczęcia postępowania art. 61a kpa. Postanowieniem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 13:06

Ponieważ decyzja ta jest ostateczna i nadal funkcjonuje w obrocie prawnym wydanie kolejnej decyzji stanowiłoby przesłankę jej nieważności na podstawie art. 156 par.1 pkt 3 kodeksu postępowania administracyjnego zgodnie z którym, nieważna jest decyzja dotycząca sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną. W związku z powyższym postępowanie prowadzące do wydania decyzji obarczonej wadą nieważności musi zostać umorzone ze względu na bezprzedmiotowość.
Zgodnie z art. 105 par. 1 kodeksu postępowania administracyjnego gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części. Dlatego orzeczono jak w sentencji decyzji.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 13:10

Elmer pisze:Ponieważ decyzja ta jest ostateczna i nadal funkcjonuje w obrocie prawnym wydanie kolejnej decyzji stanowiłoby przesłankę jej nieważności na podstawie art. 156 par.1 pkt 3 kodeksu postępowania administracyjnego zgodnie z którym, nieważna jest decyzja dotycząca sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną. W związku z powyższym postępowanie prowadzące do wydania decyzji obarczonej wadą nieważności musi zostać umorzone ze względu na bezprzedmiotowość.
Zgodnie z art. 105 par. 1 kodeksu postępowania administracyjnego gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części. Dlatego orzeczono jak w sentencji decyzji.
Elmer, wskaż proszę źródło.
Po wejściu w życie art. 61a SKO nasze decyzje umarzające postępowanie również uznawało za nieważne, wskazujac tryb z art. 61a za jedyny dopuszczalny.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 13:15

moje SKO podtrzymuje takie decyzje.
Co kraj to obyczaj
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 13:17

Elmer pisze:moje SKO podtrzymuje takie decyzje.
Co kraj to obyczaj
Moje SKO argumentuje, co mnie przekonuje, że decyzja o umorzeniu postępowania także jest decyzją dotycząca sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2015, 9:18

a jak zrobię bez rozpatrzenia bedzie źle?????
jagienka

Napisano: 23 sty 2015, 9:21

bardzo źle :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem