dwie osoby - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 maja 2014, 9:25

Witam mam taka sytuacje: Do końca czerwca 2013r. syn pobieral na matke świadczenie pielęgnacyjne. Końcem lipca zachorowal i nowy wniosek złożyla wnuczka bo zaczela sprawowac nad ta babcia opiekę? dodstala niestety odmowe bo babcia nie miala orzeczenia przed 18 r życia. Moje pytanie komu wyrównac świadczenie pielęgnacyjne? bardzo prosze o pomoc
Eewela1

Napisano: 15 maja 2014, 9:28

Czy ktos mi pomoze?
Eewela1

Napisano: 15 maja 2014, 9:30

to żeś wymyśliła ;)
a ten syn nie łapie się przypadkiem na art. 25 :?:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 9:33

On jest chory i nie jest w stanie sprawowac opieki nad matka stąd ta wnuczka:/
Eewela1

Napisano: 15 maja 2014, 9:37

no ale jej nie wygasła decyzja od 1 lipca :|
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 9:40

Ona zlozyla wniosek w sierpniu na ta babcie dostala odmowna decyzje odwolala sie i SKO utrzymalo w mocy i teraz niewiem co zrobic:/
Eewela1

Napisano: 15 maja 2014, 9:46

czy ktos jeszcze pomoze?
Eewela1

Napisano: 15 maja 2014, 10:22

Ale jej nie wygasla decyzja z dniem 1 lipca może zlożyć syn jak mu wygasła deczyja ale dostanie odmowę jak dostał rente ( może za jakiś okres dostanie bo chyba od razu od 1 lipca 2013 roku nie dostał renty lub od razu nie zachorował)
Gość

Napisano: 15 maja 2014, 10:42

jeszcze jedno pytanie a czy ta wnuczka moze zlozyc teraz wniosek na ta babcie?
Eewela1

Napisano: 15 maja 2014, 10:47

Gość pisze:Ale jej nie wygasla decyzja z dniem 1 lipca może zlożyć syn jak mu wygasła deczyja ale dostanie odmowę jak dostał rente ( może za jakiś okres dostanie bo chyba od razu od 1 lipca 2013 roku nie dostał renty lub od razu nie zachorował)
Odmowę dostanie niezależnie od tego czy dostał rentę czy nie. Z uwagi na stan zdrowia zaprzestał sprawowania opieki nad osobą wymagająca opieki i sprawowała ja inna osoba, nie spełnia zatem przesłanek z 31.12.2012.
W tej sytuacji nikt nie dostanie ZDO, ewentualnie syn za część lipca, w której sprawował jeszcze opiekę nad matką. Zawiadomienie na pewno należy wysłać do niego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x