dwie osoby na wózkach inwalidzkich - jak liczyć metraż - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 lip 2023, 9:13

Witam,
Mam wniosek o dodatek mieszkaniowy małżeństwa, gdzie mieszkają w 68m2 i oboje mają orzeczenia o niepełnosprawności BEZ konieczności zamieszkania w osobnym pokoju. Natomiast
twierdzą, że oboje poruszają się na wózkach inwalidzkich. Na wszelki wypadek poprosiłem o jakiś dokument medyczny, potwierdzający taką konieczność a w międzyczasie próbuję znaleźć odpowiedź na pytanie, jak im liczyć powierzchnię, bo nominalnie przekraczają metraż.
Art 5 pkt 3 Ustawy mówi, że normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim.
Na forum nie znalazłem odpowiedzi na pytania, czy w przypadku dwóch osób na dwóch wózkach (potwierdzonych czy to dokumentacją medyczną czy wywiadem środowiskowym) powiększalibyście tę powierzchnię 2x15m2?
review
Praktykant
Od: 08 lut 2023, 10:21
Zajmuję się: dodatki

Napisano: 10 lip 2023, 10:35

Na wszelki wypadek poprosiłem o jakiś dokument medyczny, potwierdzający taką konieczność
fakt poruszania się na wózku winien zostać udokumentowany zaświadczeniem lekarskim
Na forum nie znalazłem odpowiedzi na pytania, czy w przypadku dwóch osób na dwóch wózkach (potwierdzonych czy to dokumentacją medyczną czy wywiadem środowiskowym) powiększalibyście tę powierzchnię 2x15m2?
szczerze mówiąc nie miałem takiego przypadku :shock:
wydaję się jednak, że należałoby biorąc pod uwagę zapis ustawowy powiększyć powierzchnię 2x 15 m 2
tj. 40m [pow. normatywna] + 15m2 + 15m2
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 10 lip 2023, 10:53

Intencją ustawodawcy była w tym przypadku pomoc osobie niepełnosprawnej, z logiki wynika że w przypadku dwóch osób niepełnosprawnych dwukrotność tej pomocy można przyjąć.
Jednak ustawodawca nie doprecyzował tego zagadnienia, jest mowa tylko o 15m2 a nie o żadnych krotnościach wartości podstawowej, np przy 4 osobach na wózkach powinno to być 4 x 15m2 więcej?
No nic, czekam, może ktoś się tu wypowie jeszcze, bo tak na dwoje babka wróżyła.
Może udzieli się ktoś kto dostał z SKO jakąś odpowiedź w takiej sprawie.
review
Praktykant
Od: 08 lut 2023, 10:21
Zajmuję się: dodatki

Napisano: 10 lip 2023, 11:23

Jednak ustawodawca nie doprecyzował tego zagadnienia, jest mowa tylko o 15m2 a nie o żadnych krotnościach wartości podstawowej
moim zdaniem ustawodawca w miarę jasno się wyraził Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim

więc tak jak napisałeś/aś :
Intencją ustawodawcy była w tym przypadku pomoc osobie niepełnosprawnej, z logiki wynika że w przypadku dwóch osób niepełnosprawnych dwukrotność tej pomocy można przyjąć.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 14 lip 2023, 12:21

Dalej w tym art ustawy jest: "Normatywną powierzchnię powiększa się niezależnie od liczby członków gospodarstwa domowego." Wskazówka może być w Wyroku NSA z dnia 4 listopada 2020 r. I OSK 2449/18
Pojęcie „oddzielnego pokoju”.Wyrok zapadł przed zmiana ustawy, ale "Wykładnia gramatyczna tego określenia wskazuje, że chodzi tu o pokój, którego osoba niepełnosprawna nie musi dzielić z innymi osobami.". Wg mnie tyle ile osób na wózku lub z prawem do oddzielnego pokoju tyle razy +15 m2.
Dociekliwa06
Praktykant
Od: 21 lip 2021, 14:22

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x