Dylemat

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
********** :-)

Dylemat

Post autor: ********** :-) »

Pani ma przyznane świadczenie na pierwsze dziecko, jako samotna.
Teraz składa wniosek na drugie dziecko, w składzie rodziny dodaje konkubenta (ojca pierwszego i drugiego dziecka)
Muszę przeliczyć dochód bo partner pracuje, i mogą się nie łapać na pierwsze, ale Pani nie doniosła jeszcze dokumentów.
I co w przypadku, gdy nie doniesie na czas?
Pomóżcie. :cry:
masterm

Re: Dylemat

Post autor: masterm »

na gębę ma donieść??? chyba jakies wezwanie powinno pojsc do wniosku
ja bym sprawdzil od kiedy Pani tworzy z konkubentem rodzine bo jak tak raptem się Pan pojawił to coś kręci
500+plus

Post autor: 500+plus »

ja bym wzięła oświadczenie tej pani od kiedy tworzy z ojcem dzieci gospodarstwo domowe, i na pewno wysłała wezwanie do uzupełnienia wniosku o stosowne dokumenty, lepiej się nie umawiać z ludźmi na tzw. "gębę" bo nie mamy pewności ze brakujące dokumenty doniosą i potem będzie problem

Jeżeli wniosek był teraz na kolejne dziecko, tylko ze zmienionym składem rodziny, to taki wniosek można zostawić bez rozpatrzenia?
rysia

Post autor: rysia »

no nie bardzo tylko ten wniosek, bo do pierwszego wniosku skład rodziny także musi zostać zmieniony i tam przeliczasz dochody, to był wniosek na 1 dziecko, wyślij wezwanie pod warunkiem wstrzymania wypłaty 1 świadczenia i nie rozpatrzenia 2

Wniosek był złożony w styczniu, po wypłacie świadczenia, a za luty nie wstrzymałam. I teraz jak będzie przekroczenie na pierwsze, to od kiedy nie będzie przysługiwało? Dziecko urodzone w styczniu. I na to pierwsze zasądzone alimenty od partnera. Paranoja.
rysia

Post autor: rysia »

Alimentów nie wliczasz, Panu ich nie odliczasz od dochodu, my już od stycznia przeliczamy dochód razem z partnerem i jeśli przekroczą to za styczeń już się nie należy
ODPOWIEDZ