dysproporcja-czy sie należy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 lut 2026, 9:20

Dzień dobry, mam pytanie - Pani chce złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy, z tego co się dowiedziałam od pracownika socjalnego to-Pani wraz z partnerem i dzieckiem wynajmują mieszkanie od osoby prywatnej, Pani nie pracuję, zajmuję się chorym dzieckiem, Pan oficjalnie nie pracuję (niby dorywczo-w co wątpię bo teraz ciężko z pracą a Pani nie rwie się do pracy), utrzymują się ze św. z pomocy społecznej i św. rodzicielskiego w pełnej wysokości. Zastanawiam się czy mając tylko jeden "legalny" dochód typu św. rodzicielskie może otrzymać DM jak kwota wynajmu mieszkania jest dużo wyższa-dysproporcja!
dziękuję za pomoc
kataberzyna
Stażysta
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 27 lut 2026, 9:37

oj...tu rażącej dysproporcji raczej nie bedzie...niestety wiele rodzin utrzymuje się z MOPS-u...takie prawo :roll:
rażącą trzeba udowodnić podczas wywiadu środowiskowego, że mają znaczne środki na koncie, a nie, że mają niski dochód i dajesz odmowną ...zwłaszcza że pani zajmuje się chorym dzieckiem...to jak ma się rwać do pracy? ...wynajmuja mieszkanie, czyli nie stac na zakup swojego...SKO jeśli będzie odwołanie uchyli na 100%
a utrzymują się z pomocy społecznej...więc juz tam wywiad był przeprowadzony
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 27 lut 2026, 10:08

Dziękuję, o rwaniu się do pracy miało być, że Pan nie rwie się do pracy - pomyliłam się!
kataberzyna
Stażysta
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 27 lut 2026, 13:24

kataberzyna pisze:
27 lut 2026, 10:08
Dziękuję, o rwaniu się do pracy miało być, że Pan nie rwie się do pracy - pomyliłam się!
a po co ma sie rwać do pracy...świadczenia z mopsu zabiorą...:) a my niestety mamy tez przyznać dodatek...bo sie też nalezy... :?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 03 mar 2026, 12:17

Iść na wywiad dopytać jakie faktycznie dochody mają, nawet te które nie wliczają się do wyliczenia dodatku mieszkaniowego. Zrobić porównanie dochodów i wydatków. Jeśli wydatki są dużo wyższe niż dochody to dać odmowę z dysproporcji. U nas kiedyś SKO utrzymało taką decyzję w mocy, ale na wywiadzie wnioskodawca twierdził, że nie ma innych dochodów. Chyba że jest oświadczenie ile z tych prac dorywczych mają dochodu i starcza na pokrycie wydatków i na życie. Wtedy bez wywiadu przyznać.
Ivy_91
Praktykant
Od: 06 mar 2024, 9:22
Zajmuję się: DM

Napisano: 03 mar 2026, 15:46

wywiad, mam nadzieję że rozwieje wątpliwości
lusia&lusia
Starszy referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x