nie możemy mylić przygotowania do samodzielności z przygotowaniem do usamodzielniania.
redukcja funkcji wychowawcy następuje niemal na każdej płaszczyźnie ..... dziś nawet teoretycznie o swojej powinności nie potrafią porozmawiać, co jest wychowawczo poprawne, a co nie. ...Brudno albo czysto, zimno albo ciepło , albo..pani dyrektor mi kazała. pani dyrektor mówiła, żeby....
Ludziska, ja ubabram sobie ręce , coś leży to podniosę, mam w aucie śrubokręt, to kontakt przykręcę, gwoździa też wbije w szafę...odkurzacz z wiaderka nawet zrobię.. Ale niech nikt mi nie mówi ze to mój obowiązek, a tym bardziej ze dzieci to maja robić, (i to mam BYC ! zrobione) bo to taki model wychowawczy .
Mi wystarczy ja 2 lata temu dyrektorka (a ja pełniłem dyżur) wygnała chłopców do odśnieżania chodnika wokó posesji - a posesja leży przy drodze wojewódzkiej na skrzyżowaniu. Miałem ciepło i zimno jak tyłkami ocierali się o samochody.
Ale co tam...Jakież to było ambitne ku przygotowaniu do samodzielnego i odpowiedzialnego życia.
trzeba odnieść sie do potencjału.... ale cóz, to wymaga konsekwencji Stwórz warunki do rozwoju hobby, zainteresoań. drogo kurcze...