Dziecko do 18 roku życia - nauka - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 sie 2017, 8:52

Witam,
Dziecko ma poniżej 18 roku życia, rodzić wraz z wnioskiem złożył oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki, termin jest o rok dłuższy niż termin ukończenia 18 roku życia.

Do tej pory wybierałem opcje dziecko do 18 roku życia... a Wy jak robicie ?
WhiteFox
Praktykant
Od: 04 sie 2017, 9:59
Zajmuję się: KDR, DM, Pomoc Materialna dla uczniów

Napisano: 11 sie 2017, 9:25

michu95 - robi tak:

Ja zawsze nim wydam wniosek to pytam czy są jakieś dzieci powyżej 18-tki i informuje, że dla tych co mają poniżej 18-tki będą mieli przyznaną kartę do 18 roku życia, a powyżej odpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego w którym jest planowany termin ukończenia nauki (czyli jak rodzic wpisze ze dziecko konczy nauke 20 czerwca 2018 to ja daje karte do 30 wrzesnia 2018). Chociaż zdarza się tez, że wpisują info o niepełnosprawności mimo, a dziecko ma poniżej 18-roku życia, ale to już staram się na bieżąco informować, żeby nie poprawiali tych wniosków 2x bo to strata czasu.

A co zaznaczył we wniosku? - powinien zaznaczyć:
Powyższe dane identyfikacyjne dotyczą:
- dziecka w wieku do 18. roku zycia

Ja bym poinformował, że takie oświadczenie w tym przypadku jest niepotrzebne. bo to "więcej dokumentów niż jest wymagane" i bym przy przyjmowaniu wniosku oddał i powiedział, że karta tak czy inaczej będzie tylko do 18 roku życia dziecka przyznana, ale po 18-tce zawsze można złożyć wniosek o tzw. "przedłużenie". Podejrzewam, że Klient po prostu nie wiedząc o tym dał takie oświadczenie :P Po za tym nie ma takiej opcji we wniosku ze "dziecko ponizej 18-tki kontynuujace nauke..."

Tak czy inaczej poniżej 18-tki przyznajesz do 18-tego roku życia i powinni wybierać opcje we wniosku "dziecka w wieku do 18. roku zycia"
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2017, 9:40

zgadzam się z Michem, ustawa mówi wyraźnie, dziecku w wieku do 18.r.ż. przyznaje się kartę do 18 r.ż. takie wydłużanie dzieciom ważności karty na mocy komunikatu z Ministerstwa jest niezgodne z ustawą
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2017, 12:14

Ja uważam, żę zgodnie z ustawą można przyznać uczniowi szkoły ponadgimnazjalnej KDR nie tylko do 18 roku życia, ale od razu do 30 września następującego po końcu roku szkolnego i art 4.1 pkt 2 mówi o tym.
Do18 roku życia można byłoby przyznać kartę dziecku np takiemu, które nie chodzi ani do gimnazjum ani do szkoły ponadgimnazjalnej, a np. do jakiegoś ośrodka socjoterapeutycznego, tylko po to aby odbyć swój obowiązek nauki do 18 roku życia.

Jeżeli dziecko chodzi zazwyczaj w wieku 17,18 lat do szkoły ponadgimnazjalnej to można mu przyznać kartę do 25 roku życia - w przypadku szkoły do 30 września.
ciekawa87
Praktykant
Od: 11 wrz 2014, 10:17
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2017, 12:35

my także praktykujemy, iż dziecku uczącemu się w szkole ponadgimnazjalnej wystawiamy ważność karty do momentu końca nauki. Z kolei sąsiednia gmina do 18r.ż. więc każdy interpretuje jak chce
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 sie 2017, 12:38

W każdym bądź razie twój tok myślenia wydaje mi się ok, bo bez sensu jest przedłużać karty jak można od razu dać do 30 września, ale uważam, że według mnie poprawnie jest przyznać do 18-tki.

Dlaczego?
Zobacz, że art. 4 ust. 1 pkt. 2 mówi o tym komu przysługuje.

A zobacz art. 11 - KARTA JEST PRZYZNAWANA:
Kod: Zaznacz cały
Art. 11. 1. Karta jest przyznawana: 1) rodzicowi oraz małżonkowi rodzica - na czas nieokreślony; 2) dziecku w wieku do ukończenia 18. roku życia - do ukończenia 18. roku życia; 3) 22 dziecku powyżej 18. roku życia - odpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego, w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, lub, w przypadku szkoły wyższej, do dnia 30 września roku, w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku życia; [...]
Jest wyraźnie napisane, że dziecku do ukończenia 18 roku życia mam przyznać do 18-tki, a dziecku powyżej 18-tki odpowiednio d0 30 września następującego po końcu roku szkolnego [...]

Nie ma tam nic takiego żeby przyznać dziecku uczącemu się, albo dziecku poniżej 18-tki uczącemu się do 30 września, tylko jest wyraźnie napisane dziecku powyżej 18. roku życia.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2017, 14:49

ze strony ministerstwa

Na jak długo przyznawana jest Karta Dużej Rodziny?
(...)
W przypadku dziecka przed ukończeniem 18. roku życia uczącego się w szkole i przedstawiającego oświadczenie lub zaświadczenie o kontynuowaniu nauki w danej szkole po ukończeniu 18. roku życia, wprowadzając wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny do systemu RI KDR należy w zakładce uprawnienia wybrać opcję: dziecko przed ukończeniem 18. roku życia posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki. Pozwoli to na wydanie dziecku Karty Dużej Rodziny z datą ważności do dnia, w którym jest planowane ukończenie nauki w szkole. - 30.09.
:D
Bialka
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 12:04
Zajmuję się: KDR

Napisano: 14 sie 2017, 8:23

To zdanie, które przytoczyłeś ze strony ministersta odnosi się do RI KDR, nie SI KDR. Zauważ, że te pytanie pojawią się dwukrotnie na stronie ministerstwa.
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... samorzadu/
"Na jak długo przyznawana jest Karta Dużej Rodziny"

W SI KDR nie ma czegoś takiego jak zakładka uprawnienia "dziecko przed ukończeniem 18. roku życia posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki.".
jest jedynie:
Rola osoby w rodzinie: Dziecko w wieku do 18 roku życia.

Według mnie aktualne pytania są na samym końcu te dwa:
Na jak długo przyznawana jest Karta Dużej Rodziny
Na podstawie jakich dokumentów określana jest data ważności Karty dziecka powyżej 18. roku życia uczącego się w szkole lub w szkole wyższej?

Ja się opieram na ustawie gdzie jest wyraźnie napisane do kiedy mam przyznać kartę, chociaż już teraz sam mam wątpliwości.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 sie 2017, 10:15

masz rację, ustawa wyraźnie mówi, że dziecku do 18 r.ż. wydaje się kartę do 18 r.ż. koniec i kropka
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2017, 14:03

Pismo z Departamentu Polityki Rodzinnej, MRPiPS

Szanowni Państwo
Odnosząc się do pytań dotyczących obowiązku przedstawiania we wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny informacji na temat uczęszczania dzieci w wieku poniżej 18. roku życia do szkół i placówek oświatowych, uprzejmie przypominamy, że ustawa z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2016 r. poz. 785, z późn. zm.) stanowi w art. 21 ust. 1, że dane członków rodziny wielodzietnej, w tym dane dotyczące nauki w szkole, mogą być przetwarzane jedynie w zakresie niezbędnym do realizacji zadań wynikających z niniejszej ustawy, a zatem jedynie w takim stopniu, w jakim dana informacja ma wpływ na prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny lub termin jej ważności.
W przypadku informacji o uczęszczaniu dziecka do szkoły należy zauważyć, że informacja ta jest niezbędna do realizacji ustawy w przypadku dzieci powyżej 18 roku życia, dla których prawo do Karty Dużej Rodziny wynika z faktu uczenia się w szkole, a także w sytuacji, gdy planowany termin zakończenia nauki nastąpi po ukończeniu przez dziecko 18. roku życia – wówczas informacja ta umożliwi wyznaczenie dłuższego terminu ważności Karty dla tego dziecka. Informacja o uczęszczaniu dziecka do szkoły lub placówki oświatowej może być również pobierana w sytuacji, gdy zachodzą wątpliwości co do miejsca zamieszkania członków rodziny wielodzietnej – na przykład gdy z pozyskanych przez gminę informacji wynika, że rodzina mieszka poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W takiej sytuacji bowiem informacja o miejscu nauki dzieci może mieć wpływ na ustalenie prawa do Karty Dużej Rodziny.
Pozdrawiamy
Departament Polityki Rodzinnej
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
kikir
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 13:26
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x