Matka złożyła wniosek na dwoje dzieci na rodzinne. Decyzja od listopada 2025 - przyznająca. Skład rodziny to 3 osoby: matka i dwoje dzieci. Teraz donosi postanowienie z sądu że została ustanowiona opiekunem prawnym dla jednego z tych dzieci (dziecko ubezwłasnowolnione). Jak mam rozdzielić rodzinne? Jeśli policzę osobno dochód dziecka pod opieką prawną jest przekroczone kryterium do rodzinnego a na pierwsze dziecko mam płacić? Tam też muszę przeliczyć dochód ale bez dziecka pod opieką? Jak to ugryź?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Przecież to nadal matka jest i to ta relacja ma pierwszeństwo. To, że jest to opiekun prawny nie ma znaczenia. Wklej w akta wyrok, kawa i elo. Orzecznictwa jest więcej.
W sytuacji, gdy opieka prawna nie łączy się ze stosunkiem rodzinnoprawnym, wobec braku ścisłych więzi rodzinnych pomiędzy opiekunem prawnym i jego pupilem, uzasadnione jest na gruncie przepisów ustawy wyłączenie dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego z kręgu osób jego dotychczasowej rodziny i niezaliczanie go do rodziny opiekuna prawnego. Takiej sytuacji dotyczy art. 3 pkt 16 u.ś.r. W tej sytuacji prawo do zasiłku rodzinnego na takie dziecko winno być ustalone wyłącznie z uwzględnieniem dochodu tego dziecka (art. 5 ust. 11 u.ś.r.). Jednakże, gdy pomiędzy opiekunem prawnym i jego pupilem zachodzi relacja rodzica z dzieckiem sytuacja wygląda zgoła inaczej. Rodzic może zostać ustanowiony opiekunem prawnym ubezwłasnowolnionego całkowicie dziecka. Ale to ustanowienie opieki nie niweczy więzów rodzinnych opiekuna i pupila. Opiekun prawny (rodzic) i pupil (jego dziecko) nadal tworzą rodzinę w rozumieniu art. 3 pkt 16 u.ś.r., zaś skupinie przez rodzica w jednym ręku zarówno faktycznej pieczy nad dzieckiem, jak i funkcji opiekuna prawnego, nie może uzasadniać wyłączenia dziecka z grona członków rodziny tylko dlatego, że pozostaje ono pod opieką prawną swego rodzica. W konsekwencji brak jest także powodów do ustalania prawa do zasiłku rodzinnego na takie dziecko z uwzględnieniem wyłącznie dochodu tego dziecka (art. 5 ust. 11 u.ś.r.), a więc z pominięciem generalnej zasady, iż prawo to ustala się z uwagi na sumę dochodów wszystkich członków rodziny (art. 3 pkt 2 u.ś.r.).