dziecko skierowane do młodzieżowego ośrodka wychowawczego - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 sie 2015, 10:14

proszę o pomoc, ponieważ mam problem z jedną rodziną. Sprawa wygląda następująco rodzina z trojgiem dzieci, wszystkie poniżej 18 r. ż. ale jedno dziecko od września będzie przebywało w młodzieżowym ośrodku wychowawczym, na dzień dzisiejszy wszyscy spełniają warunki przyznania KDR, ale czy pobyt w ośrodku będzie wykluczał uprawnienia u jednego dziecka? czy trzeba będzie napisać decyzję o utracie uprawnień? bardzo proszę o pomoc.
aldona123456

Napisano: 28 sie 2015, 11:21

ja bym poszła z tematem do radcy prawnego....
zorientuj się też czy pobyt w tym ośrodku będzie odpłatny i czy matka będzie ponosić koszty utrzymania dziecka w tym ośrodku czy gmina? pobyt zamknięty?
jest decyzja sądu o ograniczeniu władzy rodzicielskiej matki przez umieszczenie w pieczy?
czy ośrodek jest w tej samej gminie co dotychczasowe miejsce zamieszkania dziecka?
kartakarta

Napisano: 28 sie 2015, 11:30

mam tylko postanowienie sądu o umieszczeniu w ośrodku do czasu prawomocnego zakończenia postępowania w sprawie i skierowanie ze starostwa. w postanowieniu nie ma nic odnośnie ograniczenia władzy rodzicielskiej. nie ma też żadnych informacji odnośnie opłaty, kto będzie płacił i jaki to jest ośrodek. ośrodek jest w innej gminie niż miejsce zamieszkania dziecka.
aldona123456

Napisano: 28 sie 2015, 11:40

aldona123456 pisze:mam tylko postanowienie sądu o umieszczeniu w ośrodku do czasu prawomocnego zakończenia postępowania w sprawie i skierowanie ze starostwa. w postanowieniu nie ma nic odnośnie ograniczenia władzy rodzicielskiej. nie ma też żadnych informacji odnośnie opłaty, kto będzie płacił i jaki to jest ośrodek. ośrodek jest w innej gminie niż miejsce zamieszkania dziecka.
Mam jeszcze pytanie czy jeżeli teraz wydałabym karty to czy później do tego jednego dziecka należy pisać decyzję odmowną przy ewentualnym ograniczeniu władzy rodzicielskiej w stosunku do tego dziecka? pozostali uprawnień nie tracą?
aldona123456

Napisano: 11 wrz 2015, 15:19

Dziecku jak najbardziej sie należy, pytanie tylko czy rodzicom (czy nie mają ograniczonej władzy rodzicielskiej). Dziecko tu nic winne nie jest. jesli chodzi outrzymanie to nie ma jasnej definicji tego pojęcia, może płacic za to gmina ale jesli matka kupi dziecku choćby tylko buty to tu już nalezy rozumieć że daj na utrzyamanie.
Kasia12

Napisano: 11 wrz 2015, 15:20

jesli chodzi o miejscezamieszkania to matka powinna złozyc wniosek dla tego dziecka w gminie właściwej i tam powinni wydac mu kartę, a dla reszty w swojej gminie
Kasia12

Napisano: 11 wrz 2015, 15:24

ciąg dalszy: żadnej decyzji nie wydajesz przecież dziecko tez ma prawo do karty, wydajesz tylko zawiadomienie matce że z uwagi na miejsce zamieszkania musi postarac sie dla dziecka w gminie właściwej ze wzgl na miejsce zamieszkania . zawiadomienie piszesz zg z art. 66 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego.
Kasia12

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x