Dzierżawa - wydzierżawiający czy liczyć dochód - myślałem, że ogarniam... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 gru 2025, 16:22

O dzierżawie od strony wydzierżawiającego i warunkach myślę, że ogarniam, ale powiedźcie mi jedną rzecz. Do tej pory żyłem w przekonaniu, że jeżeli dzierżawa nie jest według ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników to liczę to pole wydzierżawiającemu, a dzierżawcy już nie! A tu oglądam jeden film i tam Pan mówi, że mimo wszystko to wtedy jednemu i drugiemu liczę to pole do dochodu. Czy tak?

Myślałem, że jeżeli ktoś dzierżawi pole, ale ta druga osoba nie dostała np. w zamian za to renty, itd, to temu kto dzierżawi nie liczę tego pola, a temu kto wydzierżawił liczę, a tu taki psikus, że obu muszę liczyć? Trochę nielogiczne.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2025, 16:25 przez Bazyli, łącznie zmieniany 1 raz.
„Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma się okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie” :ugeek:
Bazyli
Stażysta
Od: 07 paź 2025, 8:59
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 12 gru 2025, 16:24

Czy to jest tak, że wydzierżawiającemu liczę bo nie jest dzierżawa według zasad ustawy, a wydzierżawiającemu liczę bo jest np. na nakazie i płaci podatek, ale tedy nie mogę mu pomniejszyć tego dochodu z pola o zapłacony czynsz.
„Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma się okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie” :ugeek:
Bazyli
Stażysta

Napisano: 15 gru 2025, 9:28

Bazyli pisze:
12 gru 2025, 16:22
A tu oglądam jeden film i tam Pan mówi, że mimo wszystko to wtedy jednemu i drugiemu liczę to pole do dochodu.
to jakiś star trek był czy inne gwiezdne wojny? ;) choć bardziej to jakieś fantasy musiało być niż sajfaj :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 gru 2025, 10:18

Dziękuję TOM, uspokoiłeś mnie, to był filmik na YouTube z jakimś szkolącym. :lol:
Dobrze wiedzieć, że nic nie pokręciłem i tej osobie, która dzierżawi pole, ale umowa nie była wg. zasad z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (np. wydzierżawiający nie otrzymał renty w zamian), nawet jeżeli ten kto dzierżawi jest na nakazie to nie liczę mu tego pola.
Bazyli
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x