Dziwna sytuacja z posiłkami w ŚDS

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
ODPOWIEDZ
narata
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Dziwna sytuacja z posiłkami w ŚDS

Post autor: narata »

Hej. Mam wątpliwość odnośnie posiłków. Moje dziecko uczęszcza na pobyt dzienny w ośrodku prowadzonych przez siostry zakonne. Do tej pory były posiłki w ramach treningu kulinarnego. Od 1 grudnia podobno mają być wprowadzone opłaty za np. śniadanie 2 zł dziennie. Czy to jest sprawiedliwe, żeby ośrodek uzyskiwał jeszcze dochód, skoro dostaje dotacje z województwa a i nie którzy płacą za pobyt bo przekraczają kryterium.
Aśka 35
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Dziwna sytuacja z posiłkami w ŚDS

Post autor: Aśka 35 »

W ramach zajęć przewidziany jest 1 ciepły posiłek, bezpłatnie, u nas podopieczni sami przynoszą 2 śniadanie do ośrodka, raz w miesiącu paczkę herbaty i cukier.
szakal31
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Dziwna sytuacja z posiłkami w ŚDS

Post autor: szakal31 »

Nie nlezy zadawać pytanie "czy to sprawiedliwe ?" a raczej "czy to zgodne z prawem?"
Prawdopodobnie pobierana opłata za posiłek ma status dobowolny i i jest "nieoficjalna". ŚDS nie może uzyskiwac dochodu gdyż musiął by oddać 85% wartości tego co zebrał. Zebrana kwota pozwala w lepszym zakresie realizować trening kulinarny i wspiera żywienie uczestnika. Pewnie można z niej zrezygnować - gdyz zgodnie z rozporządzeniem w SDS nie ma konieczności wydawania poisłów uczestnikowi w czasie 6 godzin pobytu. I tu koło się zamyka :evil:
ODPOWIEDZ