EFS dla OPS cz. XI - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 13 z 31    [ Posty: 310 ]

Napisano: 28 sty 2014, 12:07

Zgodnie z pyt 27 „FAQ w systemie PEFS 2007 dla PO KL”,
czyli zestawienie pytań i odpowiedzi w związku z wypełnianiem
Formularza PEFS 2007\" :\" Zgodnie z „Wytycznymi w zakresie kwalifikowania wydatków w ramach PO KL” rozpoczęcie przez uczestnika udziału w projekcie następuje z dniem podpisania przez niego deklaracji uczestnictwa w projekcie. Co do zasady termin ten powinien być zbieżny z datą rozpoczęcia udziału w pierwszej formie wsparcia realizowanej w ramach projektu. Od tej zasady mogą wystąpić odstępstwa z uwagi na specyfikę projektu dlatego teżŜ Beneficjent powinien dokładnie określić ten moment we wniosku o dofinansowanie. To samo dotyczy momentu zakończenia udziału w projekcie. Może to być data wydania certyfikatu udziału w szkoleniu, data spotkania
podsumowującego projekt, ostatni dzień uczestnictwa w formie wsparcia lub inny moment określony przez Beneficjenta.\"

Jeśli pierwsza forma wsparcia jest praca socjalna to ona sie liczy.
~socjalna_pokl

Napisano: 28 sty 2014, 13:23

socjalna_pokl dziekuje, dziekuje, dziekuje:> Przede wszystkim za dokladne informacje dotyczace deklaracji i rozjasnienie mi w glowie:> Jeszcze tylko jedno mam pytanie czy wzor oświadczenia uczestnika projektu (zalacznik nr 6 do umowy) zmienil sie w 2013r?

~ola

Napisano: 28 sty 2014, 14:10

~ola
W odpowiedzi na pismo znak DM-F/MB/0295/3171/08 z dnia 9 grudnia 2008 r. pragnę poinformować, iż osoba, która podpisała deklarację chęci uczestnictwa w projekcie
realizowanym w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL), a następnie nie przystąpiła do uczestnictwa w planowanej dla niej pierwszej formie wsparcia i nie zostały poniesione wydatki związane z jej udziałem w projekcie, powinna zostać wycofana z udziału w projekcie. Dane ww. osoby nie będą wykazywane w ramach załącznika nr 2 do wniosku beneficjenta o płatność.
Zgodnie z Zasadami systemu sprawozdawczości PO Ki Instytucja Zarządzająca PO KL zaleca, aby podpisanie deklaracji uczestnictwa w projekcie miało miejsce w dniu rozpoczęcia
udziału przez uczestnika projektu w pierwszej formie wsparcia realizowanej w ramach projektu. Powyższa wytyczna ma na celu uniknięcie sytuacji, w której osoba otrzyma status uczestnika projektu przed faktycznym rozpoczęciem udziału w tym projekcie.
Ja zasugerowałam się tym pismem
Pozdrawiam
~nowa

Napisano: 29 sty 2014, 12:19

mam taki problem: uczestniczka jest osobą kontynuującą projekt od 2013 roku - w kwietniu ma zakończenie szkoły w związku z czym kontrakt socjalny zostaje zakończony. Została oczywiście objęta 3 instrumentami - do kwietnia nie ma już zaplanowanych żadnych szkoleń jedynie musi uczęszczać do szkoły (zaocznie). uczestniczka chce dostać się na staż ale wymóg jest taki, ze musi być zarejestrowana w PUP - jak jej pomóc??? Czy mogę wcześniej zakończyć kontrakt??
~pracownik socjalny

Napisano: 29 sty 2014, 13:04

Przyłączam się do pytania. Mam podobny problem...
~Beata

Napisano: 29 sty 2014, 22:53

Moim zdaniem możesz spokojnie zakończyć kontrakt. Ona tę szkołę pewnie skończy, bo niewiele jej zostało, a cel waszego kontraktu został już osiągnięty.
~betta

Napisano: 03 lut 2014, 16:08

Witam. Kontynuuje projekt 3-letni. I dzisiaj szczerze zastanawiam się czy powinnam przygotowywać roczne raporty ewaluacyjne tj. za 2012 i 2013r. Jak Wy robicie? Z jednej strony wydaje mi się sensowne zrobić to na zakończenie projektu w 2014r., ale już sama nie wiem....
~Ewa

Napisano: 05 lut 2014, 0:21

Jak wykazać w PEFS przywrócenie osoby do Projektu? Osoba zakończyła udział w grudniu 2013r ale od lutego podjęła naukę i chcę ją przywrócić do Projektu.
~mloda

Napisano: 05 lut 2014, 13:31

Prosiłabym jak to wygląda u Was: staż dla klienta biorącego udział w projekcie systemowym pokl od początku z jakiego zadania jest to płacone czy aktywna integracja czy wkład własny a może jakieś porozumienie z PUP, o czym powinnam wiedzieć.
~`miki

Napisano: 05 lut 2014, 15:33

~`miki
staż jest płacony z aktywnej integracji, ale nie bardzo rozumiem czy dopiero planujecie projekt, czy już realizujecie i skąd wziął się ten staż?
~I.

Strona 13 z 31    [ Posty: 310 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x