EFS dla OPS cz. XI - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 22 z 31    [ Posty: 310 ]

Napisano: 12 mar 2014, 19:00

Pozakonkursowo (projekty systemowe) realizowane będą działania prowadzone przez ośrodki pomocy społecznej oraz centra pomocy rodzinie, co pozwoli wykorzystać ich potencjał do realizacji aktywnej polityki społecznej w regionie. Systemowy sposób wyboru projektów a później ich realizacji da możliwość podtrzymania tendencji przechodzenia od biernych form wsparcia do aktywnych, zapewni w całym województwie możliwość
korzystania z podobnych instrumentów aktywnej integracji, pozwoli również uniknąć „białych plam” w prowadzeniu aktywnej integracji w regionie.
~rpo podkarpackie

Napisano: 13 mar 2014, 12:39

Proszę o pomoc!
Realizujemy projekt dwuletni. W 2013r zostało nam 200,00zł na szkoleniach w tym roku chcemy tę kwotę dodać też do kosztów szkoleń. Kontaktowałam sie z WUP i nie ma problemu tylko zrobić zmianę we wniosku o dofinasowanie i wypełnic tabele zmian merytorycznych i finansowych. I ja najpierw na brudno wypełniłam tabele zmian (żeby nie pomylić się wpisując zmiany już we wniosku). Miałam problem w tabeli zmian finansowych ponieważ tam jest mowa o przesunięciach między zadaniami bądź o przesunięciu pomiędzy składowymi zadania, a ja tylko pomiędzy latami chcę dokonać przesunięcia. Wypełniłam w końcu tak, że moim zdaniem jasno wynika z niej że te 200,00zł przesywamy pomiędzy latami i nie ma to wpływu na ogólny (dwuletni) koszt zadania, a nawet ogólny koszt składowej zadania (tzn koszt szkoleń w czasie tych dwóch lat). Zaczęłam już \"na czysto\" zmieniać wniosek i twożyc tabele zmian wszystko szło dobrze do czasu kiedy porównałam aktualny budżet z tym który będzie po zmianach bo okazało się że jest poważny problem: zmieniając koszt szkoleń zmieniła się kwota wkładu własnego. I co teraz z tym zrobić? Wkład własny w 2013r został wypłacony zgodnie z wnioskiem o dofinansowanie. Co teraz? Mieliście już taki przypadek???????????????????????
~~lutka

Napisano: 13 mar 2014, 14:03

Nie bardzo rozumiem jak mógł Ci sie zmienic wkład własny skoro przesuwasz środki w ramach tego samego projektu, chociaz 2-letniego. wkład własny przecież liczymy na cały projekt? Poza tym to wszelkie rozbiezności nalezy skorygować na koniec całego projektu systemowego (jak rozumiem u Was to będzie 2014 r, grudzień). My, zeby nie miec tego typu problemów wypłacamy wkład własny proporcjonalnie do wydatków, a dokładnie w grudniu staramy sie to uregolować i tak w ostatnim wniosku o płatność na dany rok wychodzimy na 10,5 % wkładu własnego w stosunku do wydatków poniesionych na dany rok. Napisz o co konkretnie chodzi może pomogę.
~I.

Napisano: 14 mar 2014, 10:10

~I. Dziękuję za radę. Sprawa się już wyjaśniła jest dokładnie tak jak Ty piszesz. Nigdy nie mieliśmy projektu rozcziągniętego na dwa lata i spanikowałam kiedy po zmianach w budżecie na 2013r i na 2014r zmienił się wkład własny w tych latach. Bo w ogólnym dwuletnim budżecie nic sie nie zmieni. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.
~~lutka

Napisano: 17 mar 2014, 12:50

witam! mam problem odnośnie kontraktów socjalnych: napiszcie jaki stosować kiedy? nie bardzo mogę sobie z tym poradzić :((((
i jeszcze jedno, jeżeli PUP napisał, że uczestniczka nie spełnia wymogów do skierowania na kontrakt socjalny to i tak im zakładacie??
~zielona ;)

Napisano: 19 mar 2014, 16:10

mam problem podobny jak lutka. Mamy projekt 3-letni z 2012 i 2013r. Zostało nam ok 13 tys, z tego w 2013r. z samej aktywnej integracji ok. 10 tys. Opiekun radzi rekrutacje dodatkowej osoby, a my już rekrutacje zakończyliśmy 28 lutego. Pieniądze są na koncie gminy i te oszczędności i te na ten rok. Co zrobić. Chcieliśmy te pieniądze przeznaczyć na aktywną integracje na ten rok, ale opiekun jakoś nie bardzo to widzi.
Teraz to już najchętniej zwrócilibyśmi te pieniądze z ubiegłych lat.
Poradźcie coś.
~Pracownik

Napisano: 20 mar 2014, 10:57

a co za problem dorekrutować nową osbę po zakończeniu rekrutacji. Poza tym wg mnie możecie wykorzystać te środki na aktywną w tym roku pod warunkiem, ze udzielicie jakiegoiś dodatkowego, innego niż dotychczas wsparcia.
~I.

Napisano: 20 mar 2014, 15:43

można zwiększyć aktywną integrację pod warunkiem zwiększenia wskaźników,a co za tym idzie dorekrutowania dodatkowych osób, inaczej pieniądze są do zwrotu. tak zawsze robimy, tak też opiekun nam wskazywał...
~Dora

Napisano: 20 mar 2014, 17:18

dzięki, ja też tak zrobię, przygotowuje właśnie wniosek ze zmianami. Czy oprócz wniosku ze zmianami wysyłacie tez pismo z prośbą, czy tylko wniosek nowy z tabela zmian?
~Pracownik

Napisano: 20 mar 2014, 19:35

czy w warmiońsko -mazurskim bedą systemówki w ops ? ktoś coś wie ? chodzi plotka że nie bedzie .
~www.pl

Strona 22 z 31    [ Posty: 310 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x