EFS dla OPS cz. XI
Re: EFS dla OPS cz. XI
Pozakonkursowo (projekty systemowe) realizowane będą działania prowadzone przez ośrodki pomocy społecznej oraz centra pomocy rodzinie, co pozwoli wykorzystać ich potencjał do realizacji aktywnej polityki społecznej w regionie. Systemowy sposób wyboru projektów a później ich realizacji da możliwość podtrzymania tendencji przechodzenia od biernych form wsparcia do aktywnych, zapewni w całym województwie możliwość
korzystania z podobnych instrumentów aktywnej integracji, pozwoli również uniknąć „białych plam” w prowadzeniu aktywnej integracji w regionie.
korzystania z podobnych instrumentów aktywnej integracji, pozwoli również uniknąć „białych plam” w prowadzeniu aktywnej integracji w regionie.
Proszę o pomoc!
Realizujemy projekt dwuletni. W 2013r zostało nam 200,00zł na szkoleniach w tym roku chcemy tę kwotę dodać też do kosztów szkoleń. Kontaktowałam sie z WUP i nie ma problemu tylko zrobić zmianę we wniosku o dofinasowanie i wypełnic tabele zmian merytorycznych i finansowych. I ja najpierw na brudno wypełniłam tabele zmian (żeby nie pomylić się wpisując zmiany już we wniosku). Miałam problem w tabeli zmian finansowych ponieważ tam jest mowa o przesunięciach między zadaniami bądź o przesunięciu pomiędzy składowymi zadania, a ja tylko pomiędzy latami chcę dokonać przesunięcia. Wypełniłam w końcu tak, że moim zdaniem jasno wynika z niej że te 200,00zł przesywamy pomiędzy latami i nie ma to wpływu na ogólny (dwuletni) koszt zadania, a nawet ogólny koszt składowej zadania (tzn koszt szkoleń w czasie tych dwóch lat). Zaczęłam już \"na czysto\" zmieniać wniosek i twożyc tabele zmian wszystko szło dobrze do czasu kiedy porównałam aktualny budżet z tym który będzie po zmianach bo okazało się że jest poważny problem: zmieniając koszt szkoleń zmieniła się kwota wkładu własnego. I co teraz z tym zrobić? Wkład własny w 2013r został wypłacony zgodnie z wnioskiem o dofinansowanie. Co teraz? Mieliście już taki przypadek???????????????????????
Realizujemy projekt dwuletni. W 2013r zostało nam 200,00zł na szkoleniach w tym roku chcemy tę kwotę dodać też do kosztów szkoleń. Kontaktowałam sie z WUP i nie ma problemu tylko zrobić zmianę we wniosku o dofinasowanie i wypełnic tabele zmian merytorycznych i finansowych. I ja najpierw na brudno wypełniłam tabele zmian (żeby nie pomylić się wpisując zmiany już we wniosku). Miałam problem w tabeli zmian finansowych ponieważ tam jest mowa o przesunięciach między zadaniami bądź o przesunięciu pomiędzy składowymi zadania, a ja tylko pomiędzy latami chcę dokonać przesunięcia. Wypełniłam w końcu tak, że moim zdaniem jasno wynika z niej że te 200,00zł przesywamy pomiędzy latami i nie ma to wpływu na ogólny (dwuletni) koszt zadania, a nawet ogólny koszt składowej zadania (tzn koszt szkoleń w czasie tych dwóch lat). Zaczęłam już \"na czysto\" zmieniać wniosek i twożyc tabele zmian wszystko szło dobrze do czasu kiedy porównałam aktualny budżet z tym który będzie po zmianach bo okazało się że jest poważny problem: zmieniając koszt szkoleń zmieniła się kwota wkładu własnego. I co teraz z tym zrobić? Wkład własny w 2013r został wypłacony zgodnie z wnioskiem o dofinansowanie. Co teraz? Mieliście już taki przypadek???????????????????????
Nie bardzo rozumiem jak mógł Ci sie zmienic wkład własny skoro przesuwasz środki w ramach tego samego projektu, chociaz 2-letniego. wkład własny przecież liczymy na cały projekt? Poza tym to wszelkie rozbiezności nalezy skorygować na koniec całego projektu systemowego (jak rozumiem u Was to będzie 2014 r, grudzień). My, zeby nie miec tego typu problemów wypłacamy wkład własny proporcjonalnie do wydatków, a dokładnie w grudniu staramy sie to uregolować i tak w ostatnim wniosku o płatność na dany rok wychodzimy na 10,5 % wkładu własnego w stosunku do wydatków poniesionych na dany rok. Napisz o co konkretnie chodzi może pomogę.
~I. Dziękuję za radę. Sprawa się już wyjaśniła jest dokładnie tak jak Ty piszesz. Nigdy nie mieliśmy projektu rozcziągniętego na dwa lata i spanikowałam kiedy po zmianach w budżecie na 2013r i na 2014r zmienił się wkład własny w tych latach. Bo w ogólnym dwuletnim budżecie nic sie nie zmieni. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.
witam! mam problem odnośnie kontraktów socjalnych: napiszcie jaki stosować kiedy? nie bardzo mogę sobie z tym poradzić
(((
i jeszcze jedno, jeżeli PUP napisał, że uczestniczka nie spełnia wymogów do skierowania na kontrakt socjalny to i tak im zakładacie??

i jeszcze jedno, jeżeli PUP napisał, że uczestniczka nie spełnia wymogów do skierowania na kontrakt socjalny to i tak im zakładacie??
mam problem podobny jak lutka. Mamy projekt 3-letni z 2012 i 2013r. Zostało nam ok 13 tys, z tego w 2013r. z samej aktywnej integracji ok. 10 tys. Opiekun radzi rekrutacje dodatkowej osoby, a my już rekrutacje zakończyliśmy 28 lutego. Pieniądze są na koncie gminy i te oszczędności i te na ten rok. Co zrobić. Chcieliśmy te pieniądze przeznaczyć na aktywną integracje na ten rok, ale opiekun jakoś nie bardzo to widzi.
Teraz to już najchętniej zwrócilibyśmi te pieniądze z ubiegłych lat.
Poradźcie coś.
Teraz to już najchętniej zwrócilibyśmi te pieniądze z ubiegłych lat.
Poradźcie coś.
a co za problem dorekrutować nową osbę po zakończeniu rekrutacji. Poza tym wg mnie możecie wykorzystać te środki na aktywną w tym roku pod warunkiem, ze udzielicie jakiegoiś dodatkowego, innego niż dotychczas wsparcia.
można zwiększyć aktywną integrację pod warunkiem zwiększenia wskaźników,a co za tym idzie dorekrutowania dodatkowych osób, inaczej pieniądze są do zwrotu. tak zawsze robimy, tak też opiekun nam wskazywał...
dzięki, ja też tak zrobię, przygotowuje właśnie wniosek ze zmianami. Czy oprócz wniosku ze zmianami wysyłacie tez pismo z prośbą, czy tylko wniosek nowy z tabela zmian?
czy w warmiońsko -mazurskim bedą systemówki w ops ? ktoś coś wie ? chodzi plotka że nie bedzie .
Oprócz EFS dla OPS cz. XI - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
CZY WLICZAĆ DO DOCHODU STYPENDIUM?
likwidacja OPS, MOPS,GOPS itp...
obiady w szkole
GOPS-y DO LIKWIDACJI !
specjalistyczne usługi opiekuńcze
Widziały gały jaki zawód brały!
HIPOLITOWO
Czy studenta zaliczamy do członków rodziny?
odzieżówka
Kurator społeczny-wynagrodzenie
wezwanie na ZI dla sprawcy przemocy
opieka szkodzi nie pomaga
nieodebrany zasiłek okresowy
Metamorfoza OPS Śródmieście m.st. Warszawy
czy osoba zarejestrowana w PUP może mieć zasiłek stały
Wywiad alimentacyjny