EFS dla OPS cz. XI - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 5 z 31    [ Posty: 310 ]

Napisano: 12 gru 2013, 12:14

Mam prośbe o pomoc
W 2012 przeniosłam na 2013 niewykorzytane środki ale nie dodałam ich w harmonogramie płatnosci.Czy to błąd??
~Ania

Napisano: 13 gru 2013, 13:30

Wydatki w zadaniu aktywna integracja będę mieć mniejsze niż zaplanowane we wniosku o dofinansowanie.Czy w związku z tym powinnam wypłacić dodatki dla pracowników socjalnych realizujących to zadanie do 15% wartości zrealizowanego zadania czy zaplanowanego?
~Aśka

Napisano: 13 gru 2013, 14:08

~Aśka
W \"Zasadach ...\" to jest gdzieś napisane: 15% AI (planowanej) pod warunkiem osiągnięcia zaplanowanej liczby uczestników (nie wydatków).
~betta

Napisano: 13 gru 2013, 15:35

Proszę o pomoc,
czy umowa podpisana z firmą szkoleniową musi być też kontrasygnowana przez skarbnika( poproszę jakiś art. z ustawy)
dodam, że firma wybrana była w procedurze zapytania ofertowego
~wyz

Napisano: 13 gru 2013, 15:39

~wyz
W ustawie tego nie znajdziesz. Sprawa kontrasygnaty zależy od uregulowań w Waszej gminie.
U nas kierownik ops ma pełnomocnictwo do zawierania umów w ramach projektu, co skutkuje tym, że umowy tylko parafuje gł. księgowy, kontrasygnata nie jest potrzebna.
~betta

Napisano: 13 gru 2013, 16:16

do `betta,
dzięki za odpowiedź
~wyz

Napisano: 14 gru 2013, 16:34

mam do Was taką prośbę - chodzi mi o kontrakty socjalne z podopiecznymi, są zawarte od VI 2013 r. odbyły się szkolenia z doradcą zawodowym, psychologiem i szkolenie zawodowe, zgodnie z harmonogramem projektu wszystko zrealizowano od VI - IX 2013 r. (tak jest wpisane w działaniach w kontrakcie socjalnym) - i nie wiem czy dobrze, czy to nie powinno być jednak rozpisane na wszystkie m-ce do końca roku /?/ ale jak mówię taki był zapis w harmonogramie.
Ocena działań w kontrakcie socjalnym ma nastąpić 31.12.2013 r.
I teraz taka sprawa - co robili pracownicy socjalni /1 zatrudniony w ramach POKL, drugi prac. socjalny zatr. w OPS , który zawarł kontrakty z podopiecznymi/ w m-cach X, XI i XII, musimy to szczegółowo opisać we wniosku do WUP, pomógłby ktoś, bardzo proszę.
~Asia

Napisano: 14 gru 2013, 22:49

~Asia
To, co powinien robić pracownik socjalny - pracę socjalną ;)
Może ona polegać na podtrzymywaniu u klientów motywacji do zmiany, pomocy w poszukiwaniu ofert pracy, współpracy z PUP lub innymi podmiotami. Jeśli kontrakty miały cel określony choć trochę szerzej niż tylko zaliczenie 3 instrumentów aktywnej integracji, zawsze jest co robić. Nawet, jak klient się usamodzielni i przestanie brać zasiłki, może korzystać z pracy socjalnej (w celu poprawy funkcjonowania rodziny, poprawy relacji w środowisku, czy osiągnięcia modnego ostatnio \"uwolnienia ekspresji\" osoby/rodziny, by mogła stać się podmiotem systemu wsparcia :)) To ostatnie to, niestety, nie jest żart. To cytat z założeń do zmian w ustawie o pomocy społecznej ;)
Proponuję we wniosku opisać szczegółowo, jakie problemy społeczne są udziałem Waszych uczestników oraz co w ramach pracy socjalnej robili pracownicy socjalni, aby poprawić funkcjonowanie tych osób. Przypominam, że w ramach tzw. upowszechniania pracy socjalnej zatrudnia się pracowników, aby właśnie można było oferować pracę socjalną w ramach kontraktów socjalnych.
~betta

Napisano: 15 gru 2013, 16:54

dziękuję
~Asia

Napisano: 16 gru 2013, 13:12

czy wiadomo już coś o zasadach naboru??
~martka

Strona 5 z 31    [ Posty: 310 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x