komornik zajął dłużnikowi zasiłek dla bezrobotnych i konto bankowe, co miesiąc otrzymujemy zwrot od komornika. za okres 2013/2014 zostało jeszcze trochę do spłaty. Wystawiłam dłużnikowi upomnienie i teraz się zastanawiam czy ma sens wystawienie tw do urzedu skarbowego skoro komornik prowadzi egzekucje i dostajemy od niego co miesiac kasę? co o tym myślicie?
Witaj, ja bym wystawił tytuł, ponieważ dotyczy on już innego kolejnego okresu. A skoro wystawiłaś już upomnienie i dłużnik się w terminie "nie odezwał" to teraz kolej na tytuł. Pozdrawiam
Komornik wpłaca na bieżąco wypłacane świadczenia tj. na okres 2014/2015. A UP i TW dotyczy okresu 1013/2014. Śmiało wystawiasz UP i TW.
Inaczej sytuacja wygląda jeśli nie wypłacasz już osobie uprawnionej świadczenia.
... chyba się pośpieszyłem, bo nic bryłka nie piszesz o kolejnym okresie, ale jeśli chodzi o wpłaty na okres 2013/2014 i nie ma kolejnych okresów, do tego pozostało jeszcze trochę do spłacenia, w takim przypadku także wystawiłbym tytuł, bo niby na jakiej podstawie wstrzymać się z tym tytułem, tylko że są wpłaty od komornika. Jak dla mnie nie ma uprzywilejowania, jesteśmy zobowiązani do ścigania dłużników w celu spłaty zadłużenia więc tak jak pisałem ja bym wystawiał tytuł. A i pozostaje jeszcze kwestia kosztów upomnienia, które też by pasowało ściągnąć. Jeśli wystawisz tytuł to będziesz tylko ograniczać należność na nim do skarbówki, oczywiście przy dalszych wpłatach od komornika.
Chyba, że widzisz, że te wpłaty są regularne i kilka takich wpłat spowoduje spłatę zadłużenia, to zastanowiłbym się nad celowością tytułu.
w okresie 2014/2015 tez jest pobierane fa. wpłaty od komornika zaliczam na najstarsze zadłużenie czyli z okresu 2013/2014. czyli jak wystawie tw na 2013/ 2014 to us się tym zajmie, a wpłaty od komornika bede zaliczac na okres 2014/2015? myslicie ze moze tak byc? dziekuje bardzo za podpowiedzi
a komornik wpłaca regularnie co miesiąc ta samą kwotę. tylko ze alimenty są tak duże (czworo dzieci ) ze dłużnik resztę zadłużenia spłacałby przez 7 miesięcy za ten okres 2013/2014
Wystawiasz tytuł za 2013/2014, i Us nim się zajmie, natomiast wpłaty od komornika dalej na najstarsze czyli na okres 2013/2014 wprowadzasz. Jednocześnie informując o tych wpłatach US, ograniczając należność na tytułach. Możliwe, że te ograniczenia spowodują spłatę tytułu więc na końcu wniesiesz o umorzenie w związku ze spłatą zadłużenia. Jeśli zostanie spłacony okres 2013/2014 kolejnymi wpłatami będziesz pokrywać okres 2014/2015.