- Kadrowa przygotowuje listę płac i dostałem od niej informację że będzie potrącenie - zakładam że zna się na swojej pracy i wszelkie potrącenia itp. wie że muszą się odbywać zgodnie z przepisami. Ja z kolei jako odpowiedzialny za księgowanie dopytuje o kwestię księgowania tego potrącenia - jeśli na dochody to na dochody. Dziękuję za informacjeMarcin Paciej pisze:a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
dla mnie to trochę śliski temat, trzeba by zweryfikować zapisy regulaminu używania odzieży, żeby potem pracownik nie wystąpił o wypłatę potrąconej kwoty, bo to dopiero będzie skomplikowane..., jeżeli jest możliwość przesłać regulamin to mogę zerknąć...Majk_90 pisze:- Kadrowa przygotowuje listę płac i dostałem od niej informację że będzie potrącenie - zakładam że zna się na swojej pracy i wszelkie potrącenia itp. wie że muszą się odbywać zgodnie z przepisami. Ja z kolei jako odpowiedzialny za księgowanie dopytuje o kwestię księgowania tego potrącenia - jeśli na dochody to na dochody. Dziękuję za informacjeMarcin Paciej pisze:a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
dzięki za pomoc - wszystko się wyjaśniło - już wiemy jak to ogarnąćMarcin Paciej pisze: ↑10 sie 2022, 12:54dla mnie to trochę śliski temat, trzeba by zweryfikować zapisy regulaminu używania odzieży, żeby potem pracownik nie wystąpił o wypłatę potrąconej kwoty, bo to dopiero będzie skomplikowane..., jeżeli jest możliwość przesłać regulamin to mogę zerknąć...Majk_90 pisze:- Kadrowa przygotowuje listę płac i dostałem od niej informację że będzie potrącenie - zakładam że zna się na swojej pracy i wszelkie potrącenia itp. wie że muszą się odbywać zgodnie z przepisami. Ja z kolei jako odpowiedzialny za księgowanie dopytuje o kwestię księgowania tego potrącenia - jeśli na dochody to na dochody. Dziękuję za informacjeMarcin Paciej pisze:a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.