ekwiwalent za odzież - problem - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 sie 2022, 12:42

OPS wypłaca z góry ekwiwalent za pranie i używanie odzieży własnej na koniec IV kw w zależności od odzieży np. buty raz na rok, kurtka raz na 3 lata itd. (nie wiem czy dobrze podałem okresy nie to jest istotne). Pracownik otrzymał ekwiwalent w grudniu 2021 roku powiedzmy na tą kurtkę 300 zł na 3 lata. W wrześniu 2022 roku zwalnia się. Potrącamy z wynagrodzenia kwotę zwrotu wypłaty ekwiwalentu - proporcjonalną do niewykorzystanego ekwiwalentu. Jak to księgować? Jest to wydatek poniesiony w 2021, jeśli zaliczę to na zmniejszenie wydatków bieżących to mi wyjdzie że mam wykonanie na "minusie". Odprowadzamy to jak dochody? Jeśli tak to na jakim paragrafie dochodów trzeba to ująć?
Majk_90
Stażysta
Od: 07 mar 2022, 19:36
Zajmuję się: Główny Księgowy GOPS

Napisano: 09 sie 2022, 13:17

a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
Marcin Paciej
Stażysta
Od: 13 maja 2022, 14:29
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość

Napisano: 10 sie 2022, 9:54

Też bym się dwa razy zastanowiła czy w ogóle w regulaminie powinno być o potrąceniu, jeśli ktoś się zwolnił. Dostał 300 zł na kurtkę, kupił ją sobie, a że nie "zużył jej" do końca to trudno;) Natomiast jeśli w regulaminie nie jest napisane nic o potrąceniu/zwrocie ekwiwalentu, to nie widzę powodu, żeby mu odliczać.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 10 sie 2022, 10:01

Marcin Paciej pisze:a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
- Kadrowa przygotowuje listę płac i dostałem od niej informację że będzie potrącenie - zakładam że zna się na swojej pracy i wszelkie potrącenia itp. wie że muszą się odbywać zgodnie z przepisami. Ja z kolei jako odpowiedzialny za księgowanie dopytuje o kwestię księgowania tego potrącenia - jeśli na dochody to na dochody. Dziękuję za informacje ;)
Majk_90
Stażysta

Napisano: 10 sie 2022, 12:54

Majk_90 pisze:
Marcin Paciej pisze:a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
- Kadrowa przygotowuje listę płac i dostałem od niej informację że będzie potrącenie - zakładam że zna się na swojej pracy i wszelkie potrącenia itp. wie że muszą się odbywać zgodnie z przepisami. Ja z kolei jako odpowiedzialny za księgowanie dopytuje o kwestię księgowania tego potrącenia - jeśli na dochody to na dochody. Dziękuję za informacje ;)
dla mnie to trochę śliski temat, trzeba by zweryfikować zapisy regulaminu używania odzieży, żeby potem pracownik nie wystąpił o wypłatę potrąconej kwoty, bo to dopiero będzie skomplikowane..., jeżeli jest możliwość przesłać regulamin to mogę zerknąć...
Marcin Paciej
Stażysta
Od: 13 maja 2022, 14:29
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość

Napisano: 11 sie 2022, 10:17

"post zmieniony"
Ostatnio zmieniony 11 sie 2022, 10:27 przez Majk_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Majk_90
Stażysta

Napisano: 11 sie 2022, 10:30

Marcin Paciej pisze:
10 sie 2022, 12:54
Majk_90 pisze:
dla mnie to trochę śliski temat, trzeba by zweryfikować zapisy regulaminu używania odzieży, żeby potem pracownik nie wystąpił o wypłatę potrąconej kwoty, bo to dopiero będzie skomplikowane..., jeżeli jest możliwość przesłać regulamin to mogę zerknąć...
dzięki za pomoc - wszystko się wyjaśniło - już wiemy jak to ogarnąć ;) Mamy i oświadczenie pracownika, i zapis w regulaminie i zwrot na dochody przeksięgujemy
Majk_90
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x