obywatel Ukrainy chce ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Matka dziecka jest jego żoną , Polka ale ma rentę. Facet posiada kartę pobytu do 2018 roku (wydana w 2015 na 3 lata), uwaga/dostęp do rynku pracy. Nie wiem co jest napisane w decyzji Wojewody ponieważ jej nie widziałam. Facet coś kojarzy że jest tam napisane o połączeniu rodziny. Czy przysługuje mu świadczenie w związku z art 1 pkt 2 lit. d naszej ustawy? Czy data upływu ważności karty jest tożsama z okresem dostępu do rynku pracy?
musisz sprawdzić dokładnie tą kartę pobytu .. a żonusia nie może składać ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
no skoro posiada karte pobytu z adnotacja "dostep do rynku pracy" i zamieszkuje teraz w polsce to ma to czego wymaga nasza ustawa, daj mu swiadczenie, nie badz zyla;-)
Żyła nie jestem, ale jak pomyślę sobie o tym że facet tylko kombinuje co tu zrobić żeby mieć pieniądze a się nie napracować i twierdzi że w Polsce wszystko mu się należy a w ogóle to na Ukrainie jest lepiej bo da łapówkę i wszystko załatwi, to ciśnienie mi skacze. Dlatego zastanawiałam się czy zapis ustawy w na pewno daje mu prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.