Elmer oraz inni-proszę o pomoc-pilne:) - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?

Napisano: 28 kwie 2016, 11:45

Mam bardzo ważne i pilne pytanie proszę WAS FACHOWCY :) o pomoc
- dłużnik ma rozłożoną na raty należność i ma zaległe raty - wystawiłam tytuł na te zaległe raty ale US mi go zwrócił twierdząc, że ta zaległość nie podlega egzekucji administracyjnej tylko sądowej(KOMORNIK). To jak to teraz ma wyglądać po tych zmianach od IX.2015r. ?
~Magda~

Napisano: 28 kwie 2016, 11:56

ja osttanio rozkładałam fateowi należnośc na raty, jak sie decyzja uprawomocniła napoisąłam do komornika sadowego o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Poza tym w decyzji na raty dłuznik został pouczony, ze jak sie spóźni z zapłaceniem którejkolwiek raty od nowa będzie wszczete postępowanie, egzekucyjne....dodam ze facet dostał rente i jest z czego potracać, ale skoro chce dobrowolnie spłacac to takie były moje działania.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2016, 12:24

Ale to co jeśli chodzi o zaległości dot. rat to normalnie wystawiam tytuł do US - TAK (decyzja rozkładająca na raty jest jeszcze ho ho z przed zmian tak że dłużnik został w niej pouczony o tym że jak nie będzie spłacał to zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne no ale patrząc teraz na te zmiany i na postępowanie US - to mam wątpliwości?
~Magda~

Napisano: 28 kwie 2016, 12:39

w kazdym razie....piszesz do komornika sadowego wniosek o przyłaczenie się do egzekucji, wskazujesz na podstawie jakich decyzji, jaka jest kwota zadłużenia i żadnych tytułów do US nie robisz
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2016, 12:46

Czyli co nie ma już egzekucji administracyjnej nawet jeśli chodzi o rozłożenie na raty? dziwnie się z tym czuję? Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, proszę jednak jeszcze inne osoby o wypowiedzenie się w powyższej kwestii :)
~Magda~

Napisano: 28 kwie 2016, 12:56

Należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego podlegają ściągnięciu wraz z odsetkami w drodze egzekucji sądowejna podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy. (art. 27 ust. 3)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2016, 13:22

ok ja wiem że jest taki art. ale cały czas się zastanawiam to dlaczego zostawili ten art.30 ust.2 min o rozłożeniu na raty (to jak teraz nie ma egzekucji administracyjnej to dłużnik nie ponosi żadnych konsekwencji nie spłacania tych rat w terminie). Yo co mam teraz zrobić z tą decyzją - dłużnik spłaca jak mu się podoba i ja nic z tym nie robię?
~Magda~

Napisano: 29 kwie 2016, 11:23

uważam, że możesz się przychylić do rozłożenia na raty jeżeli dłuznik o nie wnioskuje, jeżeli masz decyzje warunkową, a dłużnik nie trzyma się harmonogramu wpłat to wtedy masz podstawe do uchylenia decyzji i wniosek do komornika sądowego mysle, że dobrze mysle, tak robiłam ,jak była egzekucja US,i dłuznik nie wpłacał rat zgodnie z harmonogramem, więc tu hyba analogicznie
gra1

Napisano: 30 kwie 2016, 18:14

Nie ma podstawy prawnej do uchylenia decyzji o rozłożenie na raty należności dłużników alimentacyjnych z tytułu wypłacanych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, jeżeli zobowiązany do zapłaty nie uiścił w ustalonym terminie raty należności.
w przypadku bezskutecznego upływu terminu uiszczenia raty należności pieniężnej wierzyciel powinien zwrócić się go organu egzekucyjnego o podjęcie postępowania egzekucyjnego w zakresie nieuiszczonej raty należności. Podkreślić należy, że takie zachowanie wierzyciela nie jest jego uprawnieniem, ale obowiązkiem wynikających z uregulowanej w art. 6 § 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji zasady obowiązku prowadzenia egzekucji, która nakłada na wierzyciela obowiązek podjęcia czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych w przypadku uchylania się zobowiązanego od wykonania obowiązku.
W art. 16 § 1 Kodeks postępowania administracyjnego ustanawia zasadę trwałości ostatecznych decyzji administracyjnych, zgodnie z którą ich uchylenie może nastąpić tylko w przepadkach przewidzianych w przepisach prawa, a więc w samym Kodeksie postępowania administracyjnego lub w ustawach szczególnych. Przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego nie stanowią podstawy do uchylenia decyzji administracyjnej o rozłożeniu na raty należności pieniężnych jako ostatecznej decyzji administracyjnej, na podstawie której strona nabyła prawo, bez zgody strony.
żaden z przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych i ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów nie stanowi podstawy do uchylenia ostatecznej decyzji o rozłożeniu należności pieniężnej na raty z powodu nieuiszczenia raty w ustalonym terminie.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2016, 9:01

bardzo konkretne wyjasnienie,dzieki, informacje która przekazałam wyżej pozyskałam oczywiście z któregoś szkolenia, ale może cos źle zrozumiałam ,
gra1

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x